Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Μια αύξηση 1% στις αποδόσεις των ομολόγων θα προκαλούσε ζημία 2,3 τρισ

tags :
Bridgewater: Μια αύξηση 1% στις αποδόσεις των ομολόγων θα προκαλούσε ζημία 2,3 τρισ
Ο επικεφαλής του Bridgewater Ray Dalio επεσήμανε ότι η ορθόδοξη οικονομική σκέψη έχει αποτύχει και ότι αυτά που γράφονται στα μπλοκ θα επιβεβαιωθούν…
Το Bridgewater το μεγαλύτερο hedge fund στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο προειδοποιεί ότι μια αύξηση 1% στις αποδόσεις των ομολόγων θα οδηγούσε σε ζημίες σοκ 2,3 τρισεκ. δολαρίων 
Ο επικεφαλής του Bridgewater Ray Dalio επεσήμανε ότι η ορθόδοξη οικονομική σκέψη έχει αποτύχει και ότι αυτά που γράφονται στα μπλοκ θα επιβεβαιωθούν…
Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι ένας κανονικός οικονομικός και επιχειρηματικός κύκλος ζούμε σε ένα ασυνήθιστα περιβάλλον αργής ανάπτυξης
Τα τρέχοντα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό όσο περνάει ο καιρός.
Οι κίνδυνοι είναι ασύμμετροι και επικίνδυνα αρνητικοί.
Οι αποδόσεις των επενδύσεων θα είναι πολύ χαμηλότερες στο προσεχές μέλλον.  
Η ανυπομονησία λόγω της οικονομικής στασιμότητας, ιδίως μεταξύ μεσαίων και κατώτερων εισοδημάτων, οδηγεί την κοινωνία στον εθνικισμό.
Σημειώνει  επίσης ο επικεφαλής του Bridgewater ότι η φούσκα του χρέους που δεν εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, έκτοτε έχει αυξηθεί σε εντυπωσιακό ποσοστό και σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η φούσκα έχει φουσκώσει τόσο πολύ που σε πολλές χώρες έχει φθάσει στα όρια»
Η Bridgewater προειδοποιεί ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο:
 το χρέος είναι ουσιαστικά μια υποχρέωση, ακόμη και αν αντιμετωπίζεται ως περιουσιακό στοιχείο από εκείνους που το κατέχουν.
 Ως αποτέλεσμα, «οι κάτοχοι του χρέους πιστεύουν ότι έχουν στην κατοχή τους ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορούν να πωλούν, ότι θα έχουν η αγοραστική δύναμη, χωρίς να χρειάζεται να εργαστούν.
Ομοίως, οι συνταξιούχοι περιμένουν ότι θα πάρουν την σύνταξη τους και την υγειονομική περίθαλψη.
Έτσι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν να πάρουν ένα τεράστιο ποσό της αγοραστικής δύναμης χωρίς να παράγουν τίποτα, την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αναμένουν να πάρουν αγοραστική δύναμη που είναι ίση με την αξία της παραγωγής τους»
Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν τα επιτόκια προς τα κάτω για να καταστήσουν εξαιρετικά ελκυστικό το χρέος για τους αποταμιευτές.
Οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία για να κάνουν το χρέος και λοιπές υποχρεώσεις λιγότερο επαχθής και να τονώσουν τις οικονομίες.
Σπάνια οι επενδυτές γνωρίζουν πότε μια αγορά είναι υπερτιμημένη.
Τώρα όμως όλοι γνωρίζουν ότι η αγορά ομολόγων παγκοσμίως είναι υπερτιμημένη.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Εάν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται έστω για λίγο αυτή η εξέλιξη θα έχει μεγάλη αρνητική επίδραση στα ομόλογα και σε όλες τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Μια αύξηση 1% στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αρκεί για να προκαλέσει τη χειρότερη πτώση των τιμών των ομολόγων από την κατάρρευση της συγκεκριμένης αγοράς το 1981.
Μια αύξηση κατά 1% των επιτοκίων στα ομόλογα θα είχε ως αποτέλεσμα μέχρι και 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια απώλειες.
Με βάση την Goldman, το 1994, η μέση απόδοση του δείκτη ομολόγων ήταν 5,6%, έναντι 2,2% που είναι σήμερα Οκτώβριο του 2016.
Η συνολική ονομαστική αξία του συνόλου των ομολόγων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, ομοσπονδιακού χρέους, υποθήκες, εταιρίες, δήμους και ABS, είναι  40 τρισεκατομμύρια (Securities Industry Association και Financial Markets).
Η Barclays υποστηρίζει ότι είναι 17 τρισεκατομμύρια, καθώς ο δείκτης εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες χρέους, όπως οι αγορές χρήματος, με χαμηλή διάρκεια.
Για συντηρητική σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε η χαμηλότερη εκτίμηση χρέους, δηλαδή 17 τρισεκ. δολάρια  μια αύξηση 1% στις αποδόσεις θα προκαλούσε μια απώλεια 1 τρισεκ. δολαρίων.
Αν ληφθεί υπόψη το σύνολο της αγοράς 40 τρισεκ. δολάρια τότε η ζημία θα έφθανε τα 2,3 τρισεκ. δολάρια.
Με βάση την Goldman Sachs ακόμη και αν δεν υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό δίχτυ ζημία από την αύξηση των επιτοκίων, η ακαθάριστη ζημία προσδιορίζεται σε 1 τρισεκ.  εξέλιξη που θα προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση και σοκ.
 Στην πτώση της αγοράς ομολόγων το 1994, για παράδειγμα, οι απώλειες σε ένα χαρτοφυλάκιο παραγώγων ενυπόθηκων δανείων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για χρεοκοπίες.
Κατά την Goldman Sachs το αρνητικό σενάριο προσεχώς θα καταστεί βασικό σενάριο.
Για πολλούς η Fed όχι μόνο έχει παγιδευτεί, αλλά μια απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα θα οδηγήσει στη χειρότερη συντριβή στα τελευταία 35 χρόνια…



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης