Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξένοι επενδυτές προς τις ελληνικές τράπεζες: Πότε θα πουλήσετε τα «κόκκινα» δάνεια;

Ξένοι επενδυτές προς τις ελληνικές τράπεζες: Πότε θα πουλήσετε τα «κόκκινα» δάνεια;
Kαθυστερήσεις σημειώνονται και στο σχέδιο αξιοποίησης προβληματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που ανατέθηκε στην εταιρεία του KKR, από τον περασμένο Μάιο
Ξένοι επενδυτές «κόβουν» βόλτες στην Αθήνα περιμένοντας πότε θα ξεκινήσει η πώληση των «κόκκινων» δανείων.
Μία ολιγομελής ομάδα επενδυτών από το Citi του Λονδίνου είχε διήμερες συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη για την πορεία της διαχείρισης δανείων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ομάδα των ξένων επενδυτών που ήρθε στην Αθήνα εκπροσωπούσαν κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές όμως έστειλαν σαφές μήνυμα στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ότι ο χρόνος κυλάει χωρίς να γίνεται τίποτε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο χρόνος είναι χρήμα.
Επίσης είπαν στα στελέχη ότι δεν τους ενδιαφέρει να βάλουν ούτε ένα ευρώ σε «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όπως και σε καταναλωτικά δάνεια.
Η δική τους προοπτική είναι η συμμετοχή τους σε επιχειρηματικά δάνεια τα οποία πλέον δεν εξυπηρετούνται και δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ή εταιρειών με την προϋπόθεση ο βασικός μέτοχος να παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείαςενισχύοντας με ίδια κεφάλαια το νέο επιχειρηματικό σχήμα.
Ωστόσο καθυστερήσεις σημειώνονται και στο σχέδιο αξιοποίησης προβληματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που ανατέθηκε στην εταιρεία του KKR, από τον περασμένο Μάιο.
Πρόκειται για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.
Ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, τις κατασκευές μέχρι τη βαριά βιομηχανία.
Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, ίσως λειτουργική αναδιοργάνωση και την ενίσχυση του management.
Πάντως οι εγχώριοι επιχειρηματίες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε ανάλογες διεργασίες δεν έχουν καμία πρόσβαση όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν ενισχύσεις συνεργασίες τους με δικηγορικά γραφεία στην προσπάθεια τους να δώσουν λύσεις σε δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων.
Ωστόσο οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα δικηγορικά γραφεία για τους δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα τα δικηγορικά γραφεία να καταλήγουν λέγοντας ότι θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες.
Να σημειωθεί ότι αν είχαν σκοπό τις νομικές ενέργειες δεν θα έπαιρναν τηλέφωνο τους δανειολήπτες αυτό σημαίνει ότι η επιλογή των δικηγορικών γραφείων επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα τις ίδιες τράπεζες χωρίς αποτέλεσμα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης