Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Attica bank χρειάζεται ένα πλάνο αναδιάρθρωσης και ένα σχέδιο πώλησης με σχέση ανταλλαγής μετοχών

tags :
H Attica bank χρειάζεται ένα πλάνο αναδιάρθρωσης και ένα σχέδιο πώλησης με σχέση ανταλλαγής μετοχών
Η Attica bank πρέπει να εξυγιανθεί στο βαθμό του εφικτού και εν συνεχεία να πωληθεί με σχέση ανταλλαγής…
Η Attica bank βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν την τρέχουσα περίοδο θα καθορίσουν το μέλλον της πολύπαθης τράπεζας.
Η Attica bank όσο και αν φαίνεται σκληρό απέτυχε καθώς το επιχειρηματικό της μοντέλο δεν απέδωσε ούτε στις καλές περιόδους της οικονομικής ευφορίας και της υψηλής κερδοφορίας του banking στην Ελλάδα ενώ στην περίοδο της παρακμής ανέδειξε όλες τις αδυναμίες στον ισολογισμό της.
Τα τελευταία 12-14 χρόνια η Attica bank εμφανίζει σωρευτικά 910 εκατ ευρώ ζημίες.
Κεφαλαιακά είναι επαρκής με όρους δεικτών φερεγγυότητας και επάρκειας, αλλά όταν
Διαθέτει 681 εκατ κεφάλαια αλλά εμφανίζει επίσης…
1)Αναβαλλόμενη φορολογία 393 εκατ
2)Δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων 2,35 δισεκ. ή 58,5% τον υψηλότερο στον κλάδο
3)Έχει 100 εκατ προνομιούχες μετοχές
4)Και χρειάζεται 127,5 εκατ ευρώ πρόσθετα κεφάλαια…
Εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Attica bank είναι κεφαλαιακά επαρκής και ουσιαστικά κεφαλαιακά ανεπαρκής..
Η Attica bank έχει απόδοση ενεργητικού και απόδοση κεφαλαίου δραματικά απογοητευτική διαχρονικά και αυτό είναι ένα στοιχείο που σίγουρα προβληματίζει…
Μια τράπεζα με 3,7 δισεκ. ενεργητικό έχει 2,35 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα… αυτό ονομάζεται καταστροφή στον ισολογισμό της τράπεζας.
Η Attica bank χρειάζεται ρευστότητα, έφθασε στα όρια της καθώς μπορούσε να αντλήσει επιπλέον 58 εκατ ελλείψει collaterals και η Τράπεζα της Ελλάδος κατέφυγε στα ομολογιακά με εγγύηση του δημοσίου του πυλώνα 2 του νόμου Αλογοσκούφη ύψους έως 380 εκατ.
Τα 380 εκατ εγκρίθηκαν από την Κομισιόν.
Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα αυξάνεται, οι καταθέσεις μειώνονται – αν και οι εκροές έχουν μειωθεί εσχάτως – και γενικώς το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι ανησυχητικό.
Η Attica bank θέλει ένα επενδυτή να καλύψει τα 70 εκατ του tier 1 και έναντι αυτού να δώσει στον επενδυτή έως 1 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια για να τα διαχειριστεί.
Όμως η Attica bank ζητούσε – λέμε ζητούσε γιατί ο στόχος μπορεί να έχει αναθεωρηθεί – 400 εκατ για το 1 δισεκ. και οι ενδιαφερόμενοι έδιναν 180 εκατ για το 1 δισεκ.
Η Attica bank έτσι όπως έχει δομηθεί και με μετόχους το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ δύο ασφαλιστικά ταμεία έχει μόνο μια προοπτική.
Να πωληθεί με σχέση ανταλλαγής σε συστημική τράπεζα.
Μια σχέση ανταλλαγής θα διασώσει τα Ταμεία και ειδικά το ΤΣΜΕΔΕ ενώ η Attica bank θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και σε 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες από πολλές απόψεις…
Η Attica bank δεν μπορεί να έχει αυτόνομο ρόλο θα είναι ματαιοδοξία και πλεονεξία και εγωισμός όσων επιμείνουν στο λάθος.
Η Attica bank πρέπει να εξυγιανθεί στο βαθμό του εφικτού και εν συνεχεία να πωληθεί με σχέση ανταλλαγής…

(Πρώτη Ενημέρωση: 07:26, Τρίτη 11 Οκτωβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης