Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προνομιούχες μετοχές των Eurobank και Attica bank θα πάρουν νέα παράταση και από 2017 θα μεταφερθούν για τέλη 2018

Οι προνομιούχες μετοχές των Eurobank και Attica bank θα πάρουν νέα παράταση και από 2017 θα μεταφερθούν για τέλη 2018
Προς νέα παράταση φαίνεται οδηγούνται οι προνομιούχες μετοχές  που κατέχουν η Eurobank 950 εκατ ευρώ και η Attica bank 100 εκατ ευρώ.
Με βάση νεότερες πληροφορίες, ο σχεδιασμός ήταν τέλος του 2017 οι τράπεζες που ακόμη διατηρούν προνομιούχες μετοχές να τις αποπληρώσουν και εν συνεχεία να διαγράψουν.
Όμως επειδή οι προνομιούχες μετοχές είναι κεφάλαιο – δεν συμπεριλαμβάνεται στα tangible book – και επειδή είναι ασαφές αν ο τραπεζικός κλάδος χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές προσανατολίζονται προς νέα ετήσια παράταση στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.
Έτσι αντί τελών του 2017 η αποπληρωμή μεταφέρεται για τα τέλη του 2018.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Εθνική τράπεζα που μετέτρεψε τις προνομιούχες σε κοινές υποχρεώθηκε σε ένα haircut κοντά στο 72% με 74% επί της ονομαστικής αξίας των 1,25 δισεκ. ευρώ προνομιούχων μετοχών που κατείχε.
Εάν θεωρητικά δεν αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές μετατρέπονται σε κοινές μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης του bail in.
Η μετάθεση αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών ειδικά σε Eurobank και Attica bank – είναι οι δύο τελευταίες τράπεζες που διαθέτουν προνομιούχες μετοχές – έχει ως συνέπεια να αποκτήσουν πλεονέκτημα καθώς η αποπληρωμή δεν θα τεθεί το 2017 αλλά στο τέλος του 2018.
H Eurobank διαθέτει 5,1 δισεκ. ευρώ tangible book κεφάλαια και η Attica bank 581 εκατ ευρώ αντίστοιχα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης