Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Οι νέοι τραπεζικοί κανόνες πρέπει να εστιάζουν στην αξιολόγηση των κινδύνων

Dijsselbloem: Οι νέοι τραπεζικοί κανόνες πρέπει να εστιάζουν στην αξιολόγηση των κινδύνων
Υπολογίζεται πως η «Βασιλεία IV» θα αυξήσει έως και 50% τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι νέοι κανόνες που προωθούνται μέσω της μεταρρύθμισης της «Βασιλεία ΙΙΙ» πρέπει να εστιάζουν στη βελτίωση των εσωτερικών μοντέλων των τραπεζών για την αξιολόγηση των κινδύνων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Ο κ. Dijsselbloem τόνισε πως οι νέοι παγκόσμιοι τραπεζικοί κανόνες δεν πρέπει επίσης να προβλέπουν ανώτατα όρια στις αυξήσεις των υποχρεωτικών κεφαλαίων, κάτι που έχει κατακριθεί όμως από πολλούς αξιωματούχους, ακόμα και Ευρωπαίους, όπως Valdis Dombrovskis.
«Το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα πρέπει να οδηγεί σε καλούς ποιοτικούς κανόνες για τα εσωτερικά μοντέλα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων τραπεζών θα μπορεί να οδηγεί σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις», δήλωσε σήμερα 11/10 ο Ολλανδός, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή της Βασιλείας έχει θέσει καταληκτική προθεσμία το τέλος του 2016 για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της «Βασιλείας ΙΙΙ», η οποία έχει σκοπό να καταστήσει πιο ασφαλή τον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, φοβούμενοι πως αυξάνει δυσανάλογα το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για τους κινδύνους που έχουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται πως η «Βασιλεία IV» θα αυξήσει έως και 50% τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης