Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Επενδυτές και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Χαρίτσης: Επενδυτές και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη την προσέλκυση 11 μέχρι στιγμής ιδιωτικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, οι δύο εκ των οποίων αφορούν στον τομέα της βιομηχανίας
«Οι επενδυτές και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της».
Σε αυτή τη δήλωση, μεταξύ άλλων, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την εισήγησή του, ως κεντρικός ομιλητής, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2016) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τη στρατηγική του υπουργείου για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου η ελληνική οικονομία να δεχτεί τις αναγκαίες εκείνες ωθήσεις που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα την κατευθύνουν προς ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται και θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016:
(α) το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) με αρχικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EΙF) και επιπλέον πόρους από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές, και με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας,
(β) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) με πόρους 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ,
(γ) το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν ακόμη:
(δ) το νέο Ταμείο Υποδομών (νέο JESSICA) που θα κινηθεί στους άξονες του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αστικής ανάπτυξης και
(ε) το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.
Πέρα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός στάθηκε στην αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ και τις συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύονται 1,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση τριών σημαντικών αναπτυξιακών έργων -της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου μέσω υποβρύχιου καλωδίου, καθώς και της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Βόρειας και Στερεάς Ελλάδας- συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. θα προέλθουν από κεφάλαια της ΕΤΕπ.
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη την προσέλκυση 11 μέχρι στιγμής ιδιωτικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, οι δύο εκ των οποίων αφορούν στον τομέα της βιομηχανίας.
«Οι επενδυτές και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της», επισήμανε ο υφυπουργός, ενώ τόνισε, τέλος, τη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης