Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβάθυνση ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ και Τουρκίας - Τούρκοι σε ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου

Εμβάθυνση ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ και Τουρκίας - Τούρκοι σε ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 900 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, όμως αναμένει την ανακάλυψη επιπλέον κοιτασμάτων μεγέθους τουλάχιστον 2.200 bcm
Την εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 το Ισραήλ και η Τουρκία, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεών τους.
Η επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Yuval Steinitz, στην Τουρκία είναι η πρώτη για Ισραηλινό υπουργό μετά την κατάρρευση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ προ εξαετίας τον Μάιο του 2010 λόγω της αιματηρής επέμβασης ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που σχεδίαζε τη διάσπαση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Steinitz επεσήμανε, ότι η χώρα του θα καλωσόριζε μια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών στο έδαφός της στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι στους ερχόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένας αντίστοιχος «λεπτομερής διάλογος» μεταξύ των δύο χωρών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Berat Albayrak - γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan - ο Steinitz είπε ότι συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Steinitz, μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 900 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, όμως τον ερχόμενο μήνα θα επιτρέψει νέες εξερευνήσεις πιθανών κοιτασμάτων στην υφαλοκρηπίδα του, με τους επιστήμονες να αναμένουν την ανακάλυψη επιπλέον κοιτασμάτων μεγέθους τουλάχιστον 2.200 bcm.
Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στην παροχή ενέργειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης