Τελευταία Νέα
Διεθνή

Allianz: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφήνουν το «δώρο» του Draghi να πάει χαμένο - Ο χρόνος εξαντλείται

Allianz: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφήνουν το «δώρο» του Draghi να πάει χαμένο - Ο χρόνος εξαντλείται
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o επικεφαλής της ΕΚΤ έχει στείλει το μήνυμα ότι ο χρόνος εξαντλείται
Ένα φαίνεται πως είναι το ερώτημα που βασανίζει το επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ενόψει και της αυριανής (20/10/2016) συνεδρίασης της ΕΚΤ: οι κυβερνήσεις άφησαν ανεκμετάλλευτο το χρυσό εισιτήριο που τους έδωσε;
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, o Draghi έχει εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίξει ότι η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόζει δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Τώρα, όμως, ο ίδιος στέλνει το μήνυμα ότι ο χρόνος αυτός εξαντλείται καθώς οι τιμές καταναλωτή έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
Ο Draghi δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ στις αρχές του 2019, θέτοντας ουσιαστικά το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεση τους οι κυβερνήσεις για να ωφεληθούν από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και να δράσουν.
Ωστόσο, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων (εκλογές και δημοψήφισμα στην Ιταλία) και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων φαίνεται πως υπάρχει μικρή πιθανότητα προόδου μέχρι αυτό το παράθυρο της ευκαιρίας να αρχίσει να κλείνει.
«Η πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, ότι οι πολιτικοί μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη μόνο μέσω αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αν υπάρχει πραγματικά πίεση και είναι σε κατάσταση πίεσης» δήλωσε ο Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE στο Μόναχο.
«Είναι ευσεβής πόθος να πιστεύει κάποιος ότι η απάντηση στη βοήθεια που έχει προσφέρει η ΕΚΤ θα είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Δεν το βλέπουμε και δεν περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης