Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχέδιο απαξίωσης τύπου Σαμαρά, σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι για τον Τσίπρα – Εξευτελιστικά τα σχέδια για το μη βιώσιμο χρέος

Σχέδιο απαξίωσης τύπου Σαμαρά, σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι για τον Τσίπρα – Εξευτελιστικά τα σχέδια για το μη βιώσιμο χρέος
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της 4ης αξιολόγησης δηλαδή προς το τέλος του 2017 εάν υπάρχει τότε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης….
Ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο απαξίωσης του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού κατά τα πρότυπα Σαμαρά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος έχουν μελετήσει και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι ευρωπαίοι ειδικά η γερμανική ελίτ αλλά και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Πρωτίστως όπως και στην περίπτωση Σαμαρά, στο τέλος η Γερμανία και η Merkel η Καγκελάριος είχαν απαιτήσει να υλοποιήσει όλες τις παραμέτρους του δεύτερου μνημονίου χωρίς να του δώσουν ούτε χρέος ούτε κάποιο πολιτικό bonus που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει προς το τέλος του 2014 για να αντιμετωπίσει τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.
Το τι επακολούθησε είναι γνωστό.
Όμως φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται το σχέδιο απαξίωσης Σαμαρά και στον Τσίπρα.
Ποιες είναι οι αποδείξεις και ενδείξεις;
1)Το άδειασμα από τους Γερμανούς πολιτικούς της Ελλάδος και του Τσίπρα.
Ο γερμανικός τύπος αποκαλεί τον έλληνα πρωθυπουργό προβληματικό και επαίτη.
Οι γερμανοί πολιτικοί τύπου Schulz ο οποίος άδειασε ωμά τον Τσίπρα όταν δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία για το χρέος.
2)Έχει καλλιεργηθεί λανθασμένα ότι η παρουσία Obama στην Ελλάδα έχει ένα σκοπό να επιλυθεί το χρέος.
Λάθος.
Ο Obama βρίσκεται στο τέλος της θητείας του οπότε ότι λέει δεν δεσμεύει κανένα.
Όμως ο Obama έρχεται στην Ελλάδα για ενεργειακά ζητήματα και σε μικρότερο βαθμό για το Κυπριακό και σε πολύ δεύτερο επίπεδο για το χρέος.
3)Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Schaeuble ξεκάθαρα έχει δηλώσει όχι μια αλλά αλλεπάλληλες φορές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους.
4)Πρόσφατα ο Benoit Coere της ΕΚΤ και εκ των βασικών στελεχών όταν ρωτήθηκε εάν προτείθενται οι δανειστές της Ελλάδος να μετατρέψουν τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά η απάντηση ήταν ξεκάθαρη… δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο…

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν τον Τσίπρα μέχρι να κάνει όλη την βρώμικη δουλειά....
Όμως προσεχώς η βρώμικη δουλειά τελειώνει και θα αποδειχθεί ότι τον χρησιμοποίησαν και δεν τον έχουν ανάγκη

Κατά την διάρκεια των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων από το 2012 έως και σήμερα της Ελλάδος στο ζήτημα του χρέους… κάθε φορά η ελληνική πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω αλλά το χρέος αυξανόταν έχοντας φθάσει στα 328 δισεκ.
Η μόνη βιώσιμη λύση για το χρέος είναι ένα haircut 30% με 50%.
Όλες οι άλλες λύσεις είναι ημίμετρα.
Το ακόμη χειρότερο όμως όλων είναι ότι τα μέτρα που έχουν εξετάσει οι ευρωπαίοι για το χρέος της Ελλάδος ήταν τραγικά.
Π.χ. επιμήκυνση 4 ή 5 χρόνια ή μια μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή πρόταση, είναι μια γελοία πρόταση και η αδύναμη Ελλάδα, που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί δέχεται τα πάντα χωρίς να αξιολογεί τι είναι και τι δεν είναι βιώσιμο.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ανεξαρτήτως από του ΔΝΤ είπε ο Draghi της ΕΚΤ.
Όμως αυτό δεν είναι κάτι νέο το έχει πει και στο παρελθόν προσδιορίζοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της έκθεσης βιωσιμότητας περί τον Δεκέμβριο του 2016.
Υπάρχει κανείς σώφρων άνθρωπος που πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και η έκθεση βιωσιμότητας της ΕΚΤ για την Ελλάδα θα είναι θετική;
Την Ελλάδα την έχουν αδειάσει στο ζήτημα του χρέους…
Την Ελλάδα την έχουν αδειάσει στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης
Την Ελλάδα την έχουν αδειάσει μέχρι και οι οίκοι αξιολόγησης με αποκορύφωμα την Moody’s που δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση κόλαφο.

Η ΕΚΤ κατέχει ήδη 25 δισεκ. ελληνικό χρέος από το 2012 οπότε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν αποτελεί και βασική προτεραιότητα.
Όπως έχει τονιστεί η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της 4ης αξιολόγησης δηλαδή προς το τέλος του 2017 εάν υπάρχει τότε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης