Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dalio (Bridgewater): Τραγικές οι συνέπειες, αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε πρόωρη αποκλιμάκωση των αγορών ομολόγων

Dalio (Bridgewater): Τραγικές οι συνέπειες, αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε πρόωρη αποκλιμάκωση των αγορών ομολόγων
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bridgewater, η σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στο μηδέν μέσα σε έναν χρόνο θα μείωνε την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1%
Θα υπάρξουν «μεγάλες, κακές συνέπειες», αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει πρόωρα σε αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), που υλοποιείται με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Ray Dalio, επικεφαλής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Bridgewater Associates, και οι συνεργάτες του σε note (σημείωμα) προς τους πελάτες του fund, υπό τον τίτλο: «Η αποκλιμάκωση του προγράμματος από την ΕΚΤ θα ήταν πολύ κακή απόφαση για την οικονομία, τα στοιχεία ενεργητικού και την ενότητα της Ευρώπης».
Αναλυτικότερα, στο σημείωμα, που δημοσιεύει το Business Insider, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Το ερώτημα το πώς θα είναι η νομισματική πολιτική μετά τον Μάρτιο (του 2017) γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, καθώς πλησιάζουμε σε αυτή την ημερομηνία. Και μπορεί ο Mario Draghi να απέφυγε την ερώτηση, ωστόσο αυτή έχει αρχίσει να γίνεται ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bridgewater, η σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στο μηδέν μέσα σε έναν χρόνο θα μείωνε την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1%.
Η αποκλιμάκωση (taper) θα ήταν το ίδιο με μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 1,25%, σύμφωνα με το σημείωμα.
Επιπλέον, με αποκλιμάκωση του APP, το ευρώ θα ενισχυόταν από 5% έως 10% και ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κατά περίπου 0,3% από περίπου 1% σήμερα.
«Αυτά τα μεγέθη είναι κατά προσέγγιση, ωστόσο δε χωράει αμφιβολία πως [το tapering] θα οδηγούσε σε μεγάλες, κακές συνέπειες», επισήμανε ο Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης