Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ε.Ε. θα «απαλύνει» τους νέους Κανόνες της Βασιλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Reuters: Η Ε.Ε. θα «απαλύνει» τους νέους Κανόνες της Βασιλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η Ε.Ε. θα αποκλίνει από την παγκόσμια εφαρμογή των νέων Κανόνων της Βασιλείας, σε μια προσπάθεια μείωσης των πιέσεων στις οποίες υπόκεινται αναρίθμητες προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες της Επιτροπής Βασιλείας που έχουν στόχο να διασφαλίσουν, ότι διαθέτουν επαρκή επιπλέον κεφάλαια για την προστασία τους ενάντια σε δανεισμό υψηλότερου κινδύνου στο εμπορικό τους χαρτοφυλάκιο.
Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters επικαλούμενο γνώση σχετικού προσχεδίου νόμου της Ε.Ε..
Νωρίτερα το 2016, η Επιτροπή Βασιλείας της Τραπέζης Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - της κεντρικής τραπέζης των κεντρικών τραπεζών - εξέδωσε την τελική εκδοχή νέων κανόνων της για τους τραπεζικούς επόπτες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν ενισχυμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάλυψη κινδύνων που σχετίζονται με τις αγορές στα εμπορικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Πάντα σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει τον Νοέμβριο του 2016 έναν νόμο για την εφαρμογή των συγκεκριμένων και άλλων αλλαγών στις οποίες προχώρησε η Επιτροπή της Βασιλείας, όμως αντί οι νέοι κανόνες να ισχύσουν όλοι ταυτόχρονα το 2019 - όπως προτείνει η Επιτροπή - η Ευρώπη θα προτιμήσει τη σταδιακή εφαρμογή τους.
Με τον τρόπο αυτόν, η Ε.Ε. θα αποκλίνει από την παγκόσμια εφαρμογή των νέων κανόνων, σε μια προσπάθεια μείωσης των πιέσεων στις οποίες υπόκεινται αναρίθμητες προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες - όπως οι Monte dei Paschi di Siena και η Deutsche Bank - που πασχίζουν να πείσουν τους επενδυτές ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Μάλιστα, η Ε.Ε. θα τροποποιήσει προσωρινά τους νέους Κανόνες της Βασιλείας, ούτως ώστε να προβλέπονται μικρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι ομολόγων με εξασφαλίσεις, με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο του κόστους χρήματος των ευρωπαϊκών τραπεζών για δάνεια στεγαστικών και εμπορικών ακινήτων.
Επίσης, η Ε.Ε. σε κάποιες περιπτώσεις θα προβλέπει, ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τη διακράτηση κρατικού χρέους στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο προσωρινά θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προβλέπουν οι νέοι κανόνες.
Η Ε.Ε. θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και στον αποκαλούμενο καθαρό δείκτη σταθερής χρηματοδότησης NSFR, έναν κεφαλαιακό «ανακρουστήρα» υψηλής ποιότητας ομολόγων τον οποίο οι τράπεζες θα οφείλουν να διαθέτουν από το 2018 ενάντια σε κρίσεις της αγοράς.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα χρειάζονται επιπλέον εποπτικά κεφάλαια λόγω του NSFR, παρ' ότι η Επιτροπή της Βασιλείας ζητά επιπλέον εποπτικά κεφάλαια ίσα με το 5% της αξίας των ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης