Τελευταία Νέα
Διεθνή

Renzi: Βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. αν δεν τηρηθεί η συμφωνία κατανομής προσφύγων

Renzi: Βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. αν δεν τηρηθεί η συμφωνία κατανομής προσφύγων
Ο Renzi επικρίνει δημοσίως σθεναρά την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην Ιταλία για την προσφυγική κρίση, επιζητώντας έγκριση από την Κομισιόν για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική το 2017
Τελειώνει η υπομονή του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi, με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τις χώρες που στηρίζουν ανυποχώρητα την αδιέξοδη προσκόλληση στην αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, όπως καταδεικνύει μία ακόμα προειδοποίησή του προς το διευθυντήριο της Ε.Ε. ότι θα ασκήσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε περίπτωση που οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν αναλάβουν τους πρόσφυγες που τους αντιστοιχούν.
Σε ευθεία ρήξη με την Ε.Ε. λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 για την προαγωγή μιας ριζοσπαστικής συνταγματικής μεταρρύθμισης με την οποία έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον, ο Renzi εμφανίζεται ανοιχτά απηθής απέναντι στην υποχρεωτική εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας εν μέσω οριακής ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Αν οι ανατολικές χώρες [-μέλη της Ε.Ε.] που αναπτύσσονται με τη συνδρομή των χρημάτων μας δεν ανοίξουν τις πόρτες τους στους μετανάστες όπως έχει συμφωνηθεί, τότε θα επικαλεστούμε βέτο στον μελλοντικό [επόμενο] προϋπολογισμό της Ε.Ε.», προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο ο Ιταλός πρωθυπουργός ενώπιον προδημοψηφισματικής συγκέντρωσης στο Αβελίνο.
Η πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. που θα αφορά στην περίοδο 2021-2027 υποτίθεται, ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Αν και τεχνικά η Ιταλία δεν μπορεί να μπλοκάρει την έγκρισή του επειδή είναι δυνατόν αυτή να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, η ομοφωνία είναι συχνά το ζητούμενο στην έγκριση των προϋπολογισμών της Ε.Ε..
Ο Renzi τον τελευταίο καιρό επικρίνει δημοσίως σθεναρά την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην Ιταλία για την προσφυγική κρίση, επιζητώντας έγκριση από την Κομισιόν για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική το 2017, μεταξύ άλλων για δαπάνες 3,9 δισ. ευρώ που σχετίζονται με τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών που δέχεται η γειτονική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης