Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Περίεργη η στάση της Κομισιόν στον κρατικό προϋπολογισμό

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Περίεργη η στάση της Κομισιόν στον κρατικό προϋπολογισμό
Ο κ. Γεωργιάδης διαφωνεί με τη διαπίστωση της Κομισιόν πως «η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω οικονομική προσαρμογή προς επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος»
Αρνητικά αποτιμά τη στάση της Κομισιόν στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
Ειδικότερα, ο Κύπριος αξιωματούχος θεωρεί «ως περίεργη πολιτικά και διαδικαστικά» την απαίτηση των Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici για εξηγήσεις εκ μέρους της Λευκωσίας, σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.
Να σημειώσουμε πως η Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. 
Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως αν και συμμερίζεται την γενική προειδοποίηση για συγκράτηση δημοσίων δαπανών και διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, διαφωνεί με τη διαπίστωση της Κομισιόν πως «η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω οικονομική προσαρμογή προς επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος».
«Θα ήταν παράλογο να τεθεί ζήτημα για ένα κράτος, το οποίο προϋπολογίζει ένα οριακό έλλειμμα μισού της εκατό και ένα πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2% και δεν τίθεται ζήτημα για κράτη που καταθέτουν προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,5% 3%.
Συνεπώς, ακόμα και να ίσχυε η απόκλιση του 1% θα ήμασταν στα πρώτα 5-6 κράτη μέλη», σχολίασε σχετικά ο υπουργός, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση «έχει πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα, όχι για μια χρονιά, αλλά από το 2014, να συγκαταλέγεται η Κύπρος στα κράτη μέλη με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, κάτι που αναγνώρισαν πολύ πρόσφατα και οι οίκοι αξιολόγησης, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά για υπεραπόδοση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης