Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ 5ετίας στις ρευστοποιήσεις μεριδίων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ - Κερδισμένα τα ETFs

Ρεκόρ 5ετίας στις ρευστοποιήσεις μεριδίων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ - Κερδισμένα τα ETFs
Οι μεγάλες ρευστοποιήσεις μετοχικών Α/Κ εντάσσονται στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed και το υψηλό κόστος διαχείρισης
Τη μεγαλύτερη ρευστοποίηση μεριδίων της τελευταίας πενταετίας καταγράφουν την τελευταία εβδομάδα τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ.
Αυτό αναφέρει σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία του Investment Company Institute (ICI), σύμφωνα με τα οποία οι επενδυτές μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ απέσυραν συνολικά 16,9 δισ. δολ. (περίπου 15,50 δισ. ευρώ) το τελευταίο επταήμερο, αξία που είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη από τον Αύγουστο του 2011.
Αντίθετα, τα μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (stock ETFs) προσήλκυσαν νέα κεφάλαια 2,4 δισ. δολ. την ίδια περίοδο, τα οποία όμως δεν επενδύουν ενεργητικά σε μετοχές - παρά ακολουθούν παθητικά δείκτες - όπως τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.
Η μέχρι στιγμής πορεία των ρευστοποιήσεων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ από την αρχή του 2016 είναι συγκρίσιμη με την αντίστοιχη που είχε καταγραφεί το 2008 στην κορύφωση της τότε διεθνούς χρηματο-οικονομικής κρίσης.
Η τάση μεταπήδησης σε μετοχικά ETFs αποτελεί συνέπεια της αναζήτησης από την πλευρά των επενδυτών χαμηλότερου κόστους διαχείρισης - λόγω παθητικών επενδύσεων - καθώς τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν καταφέρει εφέτος να ξεπεράσουν τα κέρδη των βασικών δεικτών τιμών μετοχών της Wall Street.
Επιπλέον όλων αυτών, οι μεγάλες ρευστοποιήσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επικείμενες - στις 8 Νοεμβρίου 2016 - προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς και η διαφαινόμενη ανάκαμψη των πιθανοτήτων αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve τον Δεκέμβριο του 2016, που αναμένεται να προκαλέσει απώλειες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και ομολογιακά ETFs με έδρα τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν εισροές κεφαλαίων - για 16η συνεχόμενη εβδομάδα - αξίας 6,3 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης