Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δανειστές έφυγαν, τα καυτά ζητήματα παραμένουν - Στις 15/11 συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ»

Οι δανειστές έφυγαν, τα καυτά ζητήματα παραμένουν - Στις 15/11 συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ»
Ένα πρώτο στίγμα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων θα δοθεί στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου
Για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θα συμπέσει με την επίσκεψη του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα μας, παραπέμφθηκαν τα μείζονα θέματα της β’ αξιολόγησης.
Στην χθεσινή, τελευταία, πριν την αναχώρηση των θεσμών συνάντηση, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς δεν κατέστη εφικτό να «γεφυρωθεί» το χάσμα στα εξής κρίσιμα ζητήματα:
1. Τον ειδικό «ακατάσχετο» λογαριασμό που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η διαφωνία έγκειται στο ποσοστό των χρημάτων που θα είναι εκτεθειμένο προς κατάσχεση μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων της εταιρίας σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ και έξοδα μισθοδοσίας.
2. Στα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μειωθούν οι στόχοι στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015.
3. Τα συμπληρωματικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού (2017). Αυτό μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2015 από την Eurostat, η οποία «προσγείωσε» το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς από το 0,7% στο 0,2% του ΑΕΠ επηρεάζοντας τις παραδοχές του φετινού αλλά του επόμενου έτους προϋπολογισμού.
3. Στο αφορολόγητο ποσό, με τους δανειστές να βάζουν στο τραπέζι θέμα μείωσης του ορίου στα 5.000 ευρώ πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις προηγούμενες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.
4. Στο νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα», με τις διαβουλεύσεις να έχουν «βαλτώσει» στους με τους οποίους θα φορολογηθούν όσοι «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν σε θυρίδες και σεντούκια και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
5. Τα ειδικά μισθολόγια, από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαθιστούσαν το «πάγωμα των ωριμάνσεων για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.λπ.
6. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την δυστοκία στην εξεύρεση 460 εκατ. ευρώ από τα 760 εκατ. ευρώ που συνολικά απαιτούνται το 2017 για να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης να αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, το βάρος πέφτει στην κοινωνική ασφάλιση ή στους φόρους ( αύξηση) ή στο αφορολόγητο ποσό ( περαιτέρω μείωση στα 5.000 ευρώ).
7. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στην διαφωνία που υπάρχει για το πως θα γίνεται η διευθέτηση των χρεών ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από το δημόσιο και τις τράπεζες.
Κατόπιν αυτών των διαφορών οι πιστωτές έφυγαν από την Αθήνα αφήνοντας την κυβέρνηση να μελετήσει αυτά τα οποία ζήτησαν και να κάνει την δουλειά την οποία «πρέπει να κάνει» μέχρι να επιστρέψουν και πάλι στην χώρα μας. Ένα πρώτο στίγμα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων θα δοθεί στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου η κυβέρνηση στοχεύει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και στο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. Ωστόσο, πρόκειται για άκρως φιλόδοξο στόχο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης