Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετά το «vertigo» που προκάλεσε το ΣτΕ – Οι συσκέψεις και η μετάθεση του ανασχηματισμού

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετά το «vertigo» που προκάλεσε το ΣτΕ – Οι συσκέψεις και η μετάθεση του ανασχηματισμού
Η πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες έγινε το βράδυ της Τετάρτης αμέσως μετά τα… μαντάτα 
Από την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για της τηλεοπτικές άδειες οδηγώντας σε απόλυτη κατάρρευση τον διαγωνισμό, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του χρειάστηκαν σχεδόν 24ώρες και τρείς πολύωρες συσκέψεις για να χαράξουν την τελική πολιτική και επικοινωνιακή τακτική και να σχεδιάσουν την αντεπίθεση τους.
Η πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες έγινε το βράδυ της Τετάρτης αμέσως μετά τα… μαντάτα για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε αυτή πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα η απόφαση για το ύφος αλλά και το περιεχόμενο της μεταμεσονύκτιας δήλωσης της Όλγας Γεροβασίλη.
Σε αυτή τη δήλωση γινόταν ευθεία επίθεσης στο ΣτΕ για την απόφαση που εξέδωσε, ενώ υπάρχει και ή μάλλον ατυχής αναφορά για τα χρήματα των υπερθεματιστών που δεν θα πάνε τελικά για την δημιουργία νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και προσλήψεις σε νοσοκομεία.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης και αφού ο αρχικός αιφνιδιασμός είχε δώσει τη θέση τους σε… δεύτερες και σίγουρα πιο νηφαλιότητες σκέψεις χαράχθηκε νέα γραμμή άμυνας που όμως δεν ήταν και η τελική, καθώς ακόμα το Μαξίμου ήταν σε κατάσταση «vertigo» λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων.
Σε αυτή την πρωινή σύσκεψη αποφασίστηκε να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την δικαιοσύνη και να μπει σε εφαρμογή το plan b που ήδη είχαν ετοιμάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για την περίπτωση που το ΣτΕ αποφάσιζε πως ο νόμος Παππά ήταν αντισυνταγματικός.
Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα κατέθετε νομοσχέδιο «γέφυρα» με το οποίο θα όλοι όσοι θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος Παππά την συνταγματικότητα του οποίου κατέρριψε το Σ.τ.Ε. θα μπορούσαν να λάβουν την λεγόμενη «βεβαίωση προσωρινής εκπομπής τηλεοπτικού σήματος πανελλαδικής εμβέλειας» έναντι τιμήματος το ύψος του οποίου και πάλι είχε οριοθετηθεί από τον διαγωνισμό που κατέπεσε.
Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό προκαλώντας νέες αντιδράσεις καθώς και ο νέος νόμος είχε αναφορές και το βασικό κορμό του στον προηγούμενο που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Ακολούθησε τις μεσημεριανές ώρες νέα η Τρίτη κατά σειρά διευρυμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού στην οποία μετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Σε αυτή τη σύσκεψη το νομοσχέδιο «γέφυρα» πέρασε από νέοι «κόσκινο» με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, την Δευτέρα στις πέντε το απόγευμα και πριν από την κατάθεση στην Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ με στόχο να γίνει μια ύστατη προσπάθεια για τη συγκρότηση Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Αργά το βραδύ και αφού έγινε μια ακόμα σύσκεψη αυτή τη φορά του Πολιτικού Συμβούλιο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία εξετάστηκαν όλες οι επόμενες κινήσεις το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδιδε μία ακόμα ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του.
Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει.
Η απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε.
Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία».
Στην ίδια σύσκεψη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησε στον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για μετάθεση του χρόνου όπου θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός για αργότερα και αφού πρώτα κλείσει η διαπραγμάτευση.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις τις οποίες μάλιστα φέρεται να έλαβε σοβαρά υπόψη ο ανασχηματισμός να γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δηλαδή την επόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να… κατέβουν κάτω τα μολύβια των υπουργών.
Σε ότι αφορά την ημέρα όπου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο «γέφυρα» για την προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου συμφωνήθηκε να περάσει η Δευτέρα και να ωθούν ένα με δύο 24ωρα για ζυμώσεις και ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στην περίπτωση βέβαια που η διάσκεψη των προέδρων δεν βγάλει «λευκό» καπνό για την συγκρότηση νέου ΕΣΡ και ναυαγήσει και η τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης