Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PwC: Πολύ επικερδείς σε μακροπρόθεσμη βάση οι ενεργειακές επενδύσεις στην Τουρκία

PwC: Πολύ επικερδείς σε μακροπρόθεσμη βάση οι ενεργειακές επενδύσεις στην Τουρκία
«Η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ελευθέρωση του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας»
Οι ενεργειακές υποδομές, η ασφάλεια εφοδιασμού και η απελευθέρωση της αγοράς θα παραμείνουν βασικά ζητήματα για την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τον διεθνή συμβουλευτικό οίκο PricewaterhouseCoopers (PwC).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οίκου στην γειτονική μας χώρα Murat Colakoglu, η Τουρκία έχει μάθει ένα πολύτιμο μάθημα για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και έχει αρχίσει να διαφοροποιεί το ενεργειακό της μείγμα μετά την ένταση των σχέσεων τον περασμένο Νοέμβριο με τη Ρωσία, που αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της χώρας σε φυσικό αέριο.
«Η ασφάλεια εφοδιασμού απέκτησε μεγαλύτερη σημασία μετά από αυτό» είπε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο εκπρόσωπος της PwC και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση άρχισε να κάνει περισσότερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών παραγωγής και διάθεσης, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Υποστήριξε δε, ότι «είναι σημαντικό να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Colakoglu είπε επίσης, ότι πρέπει να ληφθούν πιο θεμελιώδη βραχυπρόθεσμα μέτρα στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της Τουρκίας.
Όπως είπε, η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί «ένα ουσιαστικό βήμα προς την ελευθέρωση του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ωστόσο επεσήμανε, ότι «με περισσότερο από το 40% της ενέργειας να ελέγχεται από το κράτος, δίνοντας στην κυβέρνηση την δυνατότητα να παρεμβαίνει στην τιμολόγηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια εντελώς φιλελεύθερη αγορά ενέργειας αυτή τη στιγμή».
Ανέφερε επίσης, ότι στην αγορά ενέργειας οι ιδιωτικές εταιρείες της Τουρκίας θα πρέπει να «μετατρέψουν» τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σύμφωνα με τους κανόνες της απελευθέρωσης της αγοράς, τονίζοντας ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Υπογράμμισε ακόμη, ότι η υποδομή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η διανομή παντού στο εσωτερικό της χώρας λόγω της ανεπαρκούς υποδομής τους.
Εκτίμησε ωστόσο, ότι παρά αυτά τα ζητήματα, σε μακροπρόθεσμη βάση οι ενεργειακές επενδύσεις στην Τουρκία αναμένεται να είναι πολύ επικερδής, λόγω της δυναμικής του νεανικού πληθυσμού της Τουρκίας και σύμφωνα με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης