Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Ηχηρό μήνυμα κατά της διαφθοράς των πολιτικών η σιωπηρή διαδήλωση στο Βουκουρέστι

Ρουμανία: Ηχηρό μήνυμα κατά της διαφθοράς των πολιτικών η σιωπηρή διαδήλωση στο Βουκουρέστι
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι κρατώντας λουλούδια και κεριά, κατέκλυσαν τους δρόμους του Βουκουρεστίου
Μια σιωπηρή διαδήλωση στο κέντρο του Βουκουρέστι μετείχαν σήμερα (30/10) χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση ενός έτους από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.
Το περιστατικό είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του Victor Ponta.
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, οι οποίοι κρατούσαν λουλούδια και κεριά, κατέκλυσαν τους δρόμους του Βουκουρεστίου με κατεύθυνση το κλαμπ «Colectiv», για να καταγγείλουν ότι η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στη Ρουμανία και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει την επόμενη τραγωδία.
Η φωτιά ξέσπασε την 30η Οκτωβρίου του 2015, όταν πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του ροκ συγκροτήματος «Goodbye to Gravity» προκάλεσαν ανάφλεξη στο εύφλεκτο αφρώδες υλικό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κέντρου με αποτέλεσμα να υπάρξει πανικός μεταξύ των θαμώνων που προσπαθούσαν να εξέλθουν από τη μοναδική έξοδο του καταστήματος.
Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ είχαν επιτρέψει την είσοδο παραπάνω ανθρώπων από όσους προέβλεπαν οι προδιαγραφές του και ότι το «Colectiv» δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή ρίψη πυροτεχνημάτων, όπως επίσης και επαρκείς εξόδους διαφυγής.
Η εταιρεία δε που είχε αναλάβει την εκδήλωση χρησιμοποίησε πυροτεχνήματα εξωτερικής χρήσης.
Οι τοπικές αρχές του Βουκουρεστίου χορήγησαν εντούτοις άδεια λειτουργίας και επιθεωρητές ασφάλειας επέτρεψαν να παραμείνει ανοιχτό το κέντρο παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε άδεια πυροπροστασίας.
Οι εισαγγελείς τους παρέπεμψαν σε δίκη.
«Η Ρουμανία σήμερα δεν είναι η ίδια σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν» δήλωσε ο πρόεδρος Claus Johannis καθώς άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας νωρίτερα σήμερα.
«Οι πολίτες έχουν περισσότερες προσδοκίες».
«Δεν μάθαμε πολλά απ’ όσα συνέβησαν» δήλωσε ένας από τους επιζώντες από τη φωτιά.
Το δυστύχημα πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών κατά της διαφθοράς, της αποφυγής ανάληψης ευθυνών και της πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης, ωστόσο σήμερα πολλοί πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης