Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα 100 εκ ευρώ πρόσθετη ρευστότητα στη Wind - Άντλησε 275 εκατ μέσω ομολογιακού και ΑΜΚ με επιτόκιο 10%

Στα 100 εκ ευρώ πρόσθετη ρευστότητα στη Wind - Άντλησε 275 εκατ μέσω ομολογιακού και ΑΜΚ με επιτόκιο 10%
Στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της Wind σε 4G θα φτάσει το 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το 2018.
Το ποσό των 275 εκ ευρώ άντλησε η Wind μετά την έκδοση ομολογιακού ύψους 250 εκατ. ευρώ και την παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. Ευρώ στην οποία προχωρούν οι μέτοχοι της εταιρείας.
Από το ποσό αυτό τα 175 εκ ευρώ θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της εταιρίας ο οποίος προέρχεται από το bridge finance που έκανε ο βασικός της μέτοχος στο παρελθόν από τη Merrill Lynch προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εταιρία ενώ το υπόλοιπο ποσό των 100 εκ ευρώ, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία της, θα κατευθυνθούν σε υποδομές νέας γενιάς, δίκτυα υπερ  υψηλών ταχυτήτων τόσο σε κινητή όσο και σταθερή, καθώς και στην παροχή περιεχομένου.
Το κουπόνι του ομολογιακού δανείου διαμορφώθηκε στο 10% μέγεθος που θα επιβαρύνει οριακά το χρηματοδοτικό κόστος της εταιρίας το οποίο ήταν για τα μακροπρόθεσμα δάνεια που είχε λάβει από τους μετόχους 8,74%.
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η διοίκηση της WIND απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στη διάρκεια του roadshow που προηγήθηκε της έκδοσης του ομολογιακού και προχώρησε στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την περασμένη Τρίτη με βεβαιότητα για το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο το γεγονός ότι το σύνολο των εσόδων της εταιρίας προέρχεται από την ελληνική αγορά επέδρασε σημαντικά στη διαμόρφωση του επιτοκίου στο συγγκεκριμένο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς οίκοι Standard & Poor's και Fitch αξιολόγησαν με Β stable και Β- αντίστοιχα το ομόλογο της εταιρείας βλεποντας σταθεροποίηση εσόδων, ενίσχυση ρευστότητας και αύξηση στα μελλοντικά έσοδα της WIND.
Η εταιρία θεωρεί ότι η ρευστότητα της τάξεως των 140 εκ ευρώ που διαθέτει σήμερα σε συνδυασμό με τις μελλοντικές ροές αρκούν για να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό της πλάνο 500 εκ Ευρώ μέχρι το 2020.
Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρίας πλέον λήγει το 2020 και το μεγαλύτερο μέρος του το 2021 (το ομολογιακό των 250 εκ Ευρώ που εκδόθηκε) ενώ οι βραυχπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις είναι σχεδόν μηδενικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wind αναφέρει ότι κατόρθωσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να πάει από το 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης στο 4G, κάνοντας χρόνο ρεκόρ πανευρωπαϊκά.
Στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της Wind σε 4G θα φτάσει το 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το 2018.
Παράλληλα, διοχετεύει κεφάλαια στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών που θα προσφέρει υπερ-υψηλές ταχύτητες(100-300 mbps) στη σύνδεση με το Internet πάνω σε ιδιόκτητο δίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμα τα πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε κάποιους δήμους της Αθήνας και της περιφέρειας και σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης των πρώτων πελατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης