Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

KPMG: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «κολλήσει» με 1,3 τρισ. δολ. επισφαλή δάνεια

KPMG: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «κολλήσει» με 1,3 τρισ. δολ. επισφαλή δάνεια
Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια για τις επόμενες δεκαετίες
Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που πυροδότησε την οικονομική κρίση, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν ακόμα 1,2 δισ. ευρώ (1,3 τρισ. δολ.) σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν κολλημένες με αυτά για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της KPMG.
Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη σε όλη την περιοχή καθιστά όλο πιο δύσκολο για τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα τοξικά assets, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κερδοφορία τους.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δέχονται κι έντονες πιέσεις από τους αυστηρούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και την επιβολή προστίμων.
Σύμφωνα με την KPMG, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν δεκαετίες για να μειώσουν τα ανοίγματα τους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια καθώς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μειωμένα έσοδα από τα δάνεια, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η διαφορά μεταξύ των εσόδων από τη χορήγηση δανείων σε σχέση με το κόστος της χρηματοδότησης, διαμορφώνεται στο 1,2% στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ είναι της τάξης του 3%, σύμφωνα με την KPMG.
«Η αντιστροφή της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, αλλά σίγουρα θα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς» δήλωσε ο Marcus Evans από την KPMG.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η συνολική αξία των τοξικών δανείων ως προ τον συνολικό δανεισμό έχει ενισχυθεί στην Ευρώπη στο 5% το 2013 από το 1,5% το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης