Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Plan A με ομολογιακό και NPLs ή plan Β με ΑΜΚ η καλύτερη λύση για την Attica bank;

tags :
Plan A με ομολογιακό και NPLs ή plan Β με ΑΜΚ η καλύτερη λύση για την Attica bank;
Η Attica bank ήδη ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της διαδικασίας όπου 7 τελικώς υποψήφιοι υπέβαλλαν μη δεσμευτική προσφορά
Η διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων στην Attica bank δρομολογείται αλλά το ερώτημα παραμένει…
Ποια είναι τελικώς η καλύτερη λύση;    
1)Ξένος επενδυτής που θα επενδύσει 70 με 100 εκατ σε ομολογιακό και θα πάρει ως εγγύηση το 1 δισεκ. NPLs στο πλαίσιο της αξιοποίησης;
2)Μια αύξηση κεφαλαίου 70-100 εκατ που θα καλύψουν παλαιοί ή νέοι μέτοχοι;
Η Attica bank ήδη ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της διαδικασίας όπου 7 τελικώς υποψήφιοι υπέβαλλαν μη δεσμευτική προσφορά στις 31 Οκτωβρίου του 2016 για την αξιοποίηση των 1,034 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Attica bank και την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μεταξύ 70 με 100 εκατ ευρώ.
Η διαδικασία συμμετοχής έχει ορισμένους όρους
-Να επενδύσει το fund τουλάχιστον 70 εκατ σε tier 1 ή σε ένα εύρος μεταξύ 70 με 100 εκατ ώστε να καλυφθεί το δυσμενές σενάριο των stress tests και ταυτόχρονα να καλυφθεί και μέρος της παρατυπίας της αύξησης κεφαλαίου.
-Να υποβάλλει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των προβληματικών δανείων με στόχους και ανακτησιμότητα.
Προσέξτε αναφερόμαστε σε αξιοποίηση και όχι πώληση…
Η πώληση θα οδηγούσε σε ζημία άνω των 200 εκατ οπότε δεν ενδείκνυται.

Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο αξιοποίησης, πόσοι θα είναι στην short list και το χρονοδιάγραμμα;

Από τους 7 υποψηφίους τελικά 2 θα αποτελούν και την short list που θα καθοριστεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου του 2016.
Εν συνεχεία και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα τρέχει παράλληλα η αξιολόγηση των δύο υποψηφίων και το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου θα έχει επιλεγεί ο υποψήφιος που θα επενδύσει 70 έως 100 εκατ και τα αξιοποιήσει τα 1,034 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

Ποιοι οι στόχοι;

Στόχος σε διάστημα 5 με 7 έτη είναι από τα 1,034 δισεκ. να ανακτηθούν τα 400 εκατ.
Ανάκτηση δεν σημαίνει κέρδος προς αποφυγή παρερμηνείας.
Η Attica bank θα αρχίσει να κερδίζει μόνο εάν οι ανακτήσεις ξεπεράσουν τα 400 εκατ.
Ο στόχος αυτός ωστόσο φαίνεται πολύ αισιόδοξος και θεωρούμε ότι θα αναθεωρηθεί χαμηλότερα.
Θυμίζουμε ότι για το 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια το Duet τα τιμολογούσε 200 εκατ στο παρελθόν.

Η λύση με ομολογιακό και αξιοποίηση ακινήτων είναι το plan A αλλά το plan B δηλαδή αύξηση κεφαλαίου είναι καθαρότερη λύση γιατί δεν δεσμεύει το 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το ΤΣΜΕΔΕ που έχει επενδύσει πάνω από 800 εκατ με κάποια μορφή placement να πουλήσει μετοχές της Attica bank όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Όμως να αναζητείται η λύση ενός επενδυτή που θα καταβάλλει 70 με 100 εκατ και θα παίρνει ένα επιτόκιο 8% με 10% και ταυτόχρονα θα πάρει ως εγγύηση και 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια μέσω προμηθειών από την αξιοποίηση και ανάκτηση είναι μια αποικοκρατική λύση που θα αποδειχθεί ότι δεν είναι προς όφελος της Attica bank.
Για να είμαστε ρεαλιστές.
Όποιος κλείσει το deal στην Attica bank διασφαλίζει ότι θα πάρει πίσω τα 70 με 100 εκατ που θα επενδύσει αρχικώς μέσω των προβληματικών δανείων.
Το ομολογιακό και η αξιοποίηση των NPLs δεν είναι λοιπόν η καλύτερη δυνατή λύση για τα συμφέροντα των μετόχων και της Attica bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης