Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2020 προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

tags :
Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2020 προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ
Η ανάπτυξη των «έξυπνων» δικτύων αποτελεί μονόδρομο 
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του (ΔΕΔΔΗΕ) Νίκος Χατζηαργυρίου μιλώντας στο 4ο Ελληνορωσικό Φόρουμ χαρακτήρισε μονόδρομο την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων τα οποία θα μετατρέψουν τους καταναλωτές από παθητικούς σε ενεργητικούς και θα παράγουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, πολύ μεγάλης αξίας.
Τα έξυπνα δίκτυα όπως είπε περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και η τηλεμέτρηση της κατανάλωσης και η ανάπτυξη «πράσινων» νησιών με μεγάλη, άνω του 70% διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Χατζηαργυρίου έχει ως εξής:

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σήμερα σε πορεία ραγδαίων και ριζικών εξελίξεων, με το ενεργειακό τοπίο να έχει ήδη αλλάξει δραματικά. Η μετάβαση της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας επηρεάζεται από τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων (μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ/μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου/ενεργειακή αποδοτικότητα).
Βασικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στην ελληνική αγορά και την επηρεάζουν άμεσα είναι οι απαισιόδοξες προοπτικές για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ, η οποία δημιουργεί πλεονάζουσα ισχύ και μειώνει τη δυνατότητα απόσβεσης επενδύσεων στη συμβατική παραγωγή αλλά και η ανάγκη για φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.
Η είσοδος νέων παικτών στην αγορά και η αλλαγή του μεριδίου της ΔΕΗ επηρεάζουν άμεσα και το ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ, το ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ. Επιπλέον η δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου αγοράς στην Ευρώπη-Target Model, καθιστά αναγκαίο τον επανασχεδιασμό της εγχώριας αγοράς.
Οι προκλήσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι πάρα πολλές και πολυσύνθετες. Τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι εθνικοί ενεργειακοί στόχοι, δημιουργούν νέα δεδομένα για τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Εν συντομία θα πω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους εργοδότες, απασχολώντας άμεσα 7.000 άτομα και έμμεσα άλλα περίπου 5.000. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται ένα δίκτυο με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 236.000 χλμ, δηλαδή περίπου όσο 6 φορές ο γύρος της γης, με 161.900 μετασχηματιστές Μ/Τ προς Χ/Τα και 225 υποσταθμούς Υ/Τ προς Μ/Τ.
Δεν θα πρέπει να παραλείψω τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ στη Διασύνδεση των παραγωγών ΑΠΕ. Η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όπως είπε πολύ πρόσφατα και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας «Γινόμαστε μάρτυρες μιας μεταμόρφωσης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, στην οποία πρωτοστατούν οι ανανεώσιμες πηγές».
Ο ΔΕΔΔΗΕ λοιπόν από την πλευρά του, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ήρθε αντιμέτωπος με ένα συσσωρευμένο όγκο έργων που απαιτήθηκαν για τη διασύνδεση των παραγωγών ΑΠΕ και ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συνδέσει περίπου 56.500 ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα, με συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 3.790 ΜW.
Οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ που σας προανέφερα σε συνδυασμό με τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς, με κυριότερη την σημαντική πρόοδο της τεχνολογίας, αλλάζουν ριζικά τον ρόλο των Διαχειριστών. Η τεχνολογία αποτελεί το βασικό εργαλείο για την μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα.
Η μετάβαση σε μια ενεργειακή αγορά που θα συνδυάζει την επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ανάπτυξη Έξυπνων Δικτύων, γεγονός που τα τοποθετεί στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού των Εταιριών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Πρόκειται για μια παραδοχή που συμμερίζονται όλοι οι σύγχρονοι Διαχειριστές στην Ευρώπη, οι οποίοι υλοποιούν επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους ύψους 400 δις ευρώ έως το 2020. Ταυτόχρονα μέχρι το 2025 θα υλοποιηθούν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 δις ευρώ για την ψηφιοποίηση των δικτύων.
Με την τεχνολογία λοιπόν ως πολύτιμο σύμμαχο για την ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων, οι εταιρίες διανομής, μετατρέπονται σταδιακά από Διαχειριστές δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε Διαχειριστές Συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εταιρίες διανομής είναι πλέον διαχειριστές ενός πολύπλοκου συστήματος διανομής ενέργειας που περιλαμβάνει, εκτός από τα παραδοσιακά δίκτυα, πηγές ενέργειας και ευέλικτα φορτία. Μετατρέπονται δηλαδή από διαχειριστές παθητικών δικτύων σε διαχειριστές ενεργών συστημάτων.
Διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, όπως βλέπετε και στην διαφάνεια, ο οποίος αφορά σε ολόκληρη την αλυσίδα, από τα δεδομένα της καταμέτρησης των ηλεκτρονικών μετρητών μέχρι τις μετρήσεις σε κάθε σημείο του Δικτύου.
Όλα αυτά αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην αγορά και η σταδιακή ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων ανοίγει το δρόμο για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες για καινοτομία.
Οδηγούμαστε σε ένα νέο μοντέλο αγοράς, αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό της παραγωγής-μεταφοράς-διανομής-λιανικής αγοράς και πελάτη και πάμε σε ένα νέο πολύ-σύνθετο αμφίδρομο μοντέλο, με ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά με αμφίδρομη επικοινωνία και ροή μεγάλου όγκου πληροφοριών.
Ο καταναλωτής μπορεί πλέον να γίνει ταυτόχρονα και παραγωγός, να συνδιαμορφώνει και να συναποφασίζει με τον διαχειριστή την παραγωγή και την κατανάλωση ρεύματος.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρα με ταχείς ρυθμούς προς αυτό το νέο μοντέλο. Επενδύει στα Έξυπνα Δίκτυα, τα οποία θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πελάτες καταναλωτές ή/και παραγωγούς, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος και βελτιώνοντας την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ.
Πέρα λοιπόν από το βασικό του έργο, την λειτουργία, ανάπτυξη και συντήρηση του Δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να σχεδιάζει εντατικά το μέλλον, έχοντας απόλυτη επίγνωση της ευθύνης που φέρει ως ο αποκλειστικός Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Με στόχο να ενισχύσει το ρόλο του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης, το επιχειρηματικό του πλάνο στοχεύει ταυτόχρονα και στην υλοποίηση έργων και δράσεων που θα δώσουν νέα ώθηση στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη του Δικτύου και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι. Το όραμά μας για ένα ευφυές Δίκτυο Διανομής προϋποθέτει την ταυτόχρονη υλοποίηση και συντονισμό σημαντικών έργων.
Ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός, με προγραμματισμένες επενδύσεις άνω του 1,2 δις ευρώ έως το 2020, περιλαμβάνει κρίσιμα στρατηγικά έργα με επίκεντρο τις τελευταίες τεχνολογίες, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, από συστήματα τηλεμέτρησης στο Δίκτυο μέχρι προηγμένα συστήματα αυτοματισμού.
Στα στρατηγικά μας έργα περιλαμβάνεται και το πολύ κρίσιμο πιλοτικό έργο της τηλεμέτρησης των πελατών Χαμηλής Τάσης, με το οποίο θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση περίπου 200.000 έξυπνων μετρητών πανελλαδικά. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική του ευθεία και μεθαύριο Παρασκευή 4 Νοεμβρίου θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές και πολύ σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν και η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, είναι πολύτιμα για την επέκταση της τηλεμέτρησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης