Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ήμισυ της συναλλαγματικής αξίας της έχασε σήμερα η αιγυπτιακή λίρα λόγω προαπαιτούμενων ΔΝΤ

Το ήμισυ της συναλλαγματικής αξίας της έχασε σήμερα η αιγυπτιακή λίρα λόγω προαπαιτούμενων ΔΝΤ
Από τον καιρό της Αραβικής Άνοιξης του 2011, η αιγυπτιακή οικονομία καταγράφει ύφεση, με τους ξένους επενδυτές να διστάζουν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις
Το 48% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έχασε σε μία μόλις ημέρα σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 η αιγυπτιακή λίρα, καθώς η κυβέρνηση της βορειο-αφρικανικής χώρας αναγκάστηκε να επιτρέψει την ελεύθερη συναλλαγματική διαπραγμάτευση του νομίσματος στις διεθνείς αγορές, υποκύπτοντας στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ για την παροχή ενός μεγάλου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της χώρας.
Χθες, ένα δολάριο ΗΠΑ αγόραζε 8,8 αιγυπτιακές λίρες και σήμερα πλέον αγοράζει 13 λίρες.
Μετά την είδηση της κατάρρευσης του νομίσματος της χώρας, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Chris Jarvis, δήλωσε περιχαρής, ότι «το ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικής διαπραγμάτευσης... θα βελτιώσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητας της Αιγύπτου, θα υποστηρίξει τις εξαγωγές και τον τουρισμό και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις» και τώρα η χώρα μπορεί να προσβλέπει σε αναπτυξιακές συνθήκες, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ισχυρότερη εξωτερική θέση.
Η απόφαση της κεντρικής Τραπέζης Αιγύπτου να απελευθερώσει τη συναλλαγματική διαπραγμάτευση της (αιγυπτιακής) λίρας αναμένεται να καταφέρει μοιραίο πλήγμα στη μαύρη αγορά συναλλάγματος στο εσωτερικό της χώρας.
Από τον καιρό της Αραβικής Άνοιξης του 2011, η αιγυπτιακή οικονομία καταγράφει ύφεση, με τους ξένους επενδυτές να διστάζουν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.
Τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα έπληξαν καίρια την πολύτιμη για τη χώρα βιομηχανία τουρισμού.
Το ΔΝΤ είχε θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την πλήρη απελευθέρωση της διαπραγμάτευσης της αιγυπτιακής λίρας, για τη διασφάλιση του προγράμματος διάσωσης 12 δισ. δολαρίων που είχε συνομολογηθεί τον Αύγουστο του 2016.
Άλλα μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας που απαιτεί το ΔΝΤ στην Αίγυπτο είναι επιβολή φόρου πωλήσεων και η κατάργηση των επιδοτήσεων ηλεκτροδότησης, σε ένα σχέδιο που υποτίθεται ότι θα ανακατευθύνει τους αντίστοιχους πόρους στη δημόσια υγεία και σε κοινωνικά προγράμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης