Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την ένταξη στρατηγικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης στο ΕΣΠΑ προτείνει η Λ. Κατσέλη

Την ένταξη στρατηγικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης στο ΕΣΠΑ  προτείνει η Λ. Κατσέλη
Η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγήτρια Λ. Κατσέλη, μίλησε στην επιστημονική ημερίδα για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»
Την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης στρατηγικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης, ενταγμένου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη.
Η ίδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ανέφερε πως «η μεγάλη πρόκληση είναι να στηριχθεί το σχέδιο αυτό με άρση υφιστάμενων αντικινήτρων και κατάλληλα εργαλεία».
Μάλιστα, έκανε λόγο για «στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στελεχών τόσο από το χώρο του Πολιτισμού όσο και από το χώρο της διοίκησης και διαχείρισης έργων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης».
 Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη, η επένδυση στον Πολιτισμό, όχι απλά δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια για την Ελλάδα, αλλά συνιστά έναν από τους κύριους καταλύτες για την έξοδό της από την κρίση, ενώ για να λειτουργήσει ο Πολιτισμός ως αναπτυξιακός καταλύτης για την Ελλάδα, χρειάζεται  να ικανοποιηθούν πέντε ουσιαστικές προϋποθέσεις.
Πρόκειται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, για τις εξής:
-Πρώτον, να γίνει κοινή πεποίθηση η αντίληψη ότι ο Πολιτισμός αποτελεί για τη χώρα μας έναν ενεργό πλουτοπαραγωγικό πόρο, ένα ανεκτίμητο αναπτυξιακό κεφάλαιο που μέσα από κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 -Δεύτερον, να ενταχθούν οργανικά στο νέο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο 2014-2020 οι αναγκαίες επενδύσεις αλλά και συνοδευτικές πολιτικές, τόσο όσον αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και την υποστήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
-Τρίτον, να  γίνει, μετά από διάλογο με όλους τους εταίρους, αυστηρή ιεράρχηση επενδυτικών προτεραιοτήτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
-Τέταρτον, να διασφαλισθούν, σε στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι πηγές χρηματοδότησης που καθιστούν τις αναγκαίες επενδύσεις  βιώσιμες.
-Πέμπτον, να  προσδιοριστούν οι φορείς υλοποίησης,  το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, οι απαραίτητες ενέργειες και η παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των επενδύσεων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης