Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο 8/11 σε νέα συνεδρίαση του ΤΧΣ για την Εθνική - Εξετάζονται 2 λύσεις εκτόνωσης

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο 8/11 σε νέα συνεδρίαση του ΤΧΣ για την Εθνική - Εξετάζονται 2 λύσεις εκτόνωσης
Το τραγικό λάθος ξεκινάει από την Εθνική και το nomination committee το οποίο παραβίασε την κείμενη διαδικασία, είπε ψέματα αποκλείοντας υποψηφιότητες και έκανε το εγκληματικό λάθος να προτείνει δύο υποψηφιότητες
(upd8)Εκ νέου θα συνεδριάσει αύριο 8 Νοεμβρίου του 2016 το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις για τα διαδραματιζόμενα στην Εθνική τράπεζα και την διοικητική κρίση που ξέσπασε στο θέμα του προέδρου.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ολοκληρώθηκε στις 16:30, με μοναδικό θέμα την Εθνική Τράπεζα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 14:00 σήμερα 7 Νοεμβρίου του 2016 και κράτησε έως τις 16:30...
Με βάση πρώτες πληροφορίες οι απόψεις ήταν δύο
1)Η σκληρή γραμμή όπου ορισμένοι ξένοι του Γενικού Συμβουλίου ζήτησαν να παραιτηθεί η διοίκηση ειδάλλως θα συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση
2)Λόγω της διοικητικής κρίσης συνολικά στις τράπεζες κάποιοι πρότειναν την συμβιβαστική λύση να παραιτηθούν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι και να ξεκινήσει νέα διαδικασία... χωρίς παραίτηση Φραγκιαδάκη και χωρίς Γενική Συνέλευση.
Το δεύτερο σενάριο έχει οριακά περισσότερους υποστηρικτές.

Το Γενικό Συμβούλιο κάλεσε και τον Λ. Φραγκιαδάκη τον CEO της Εθνικής να παραστεί στη συνεδρίαση και να δικαιολογήσει την στάση του ως προς το ζήτημα του προέδρου που έχει ανακύψει.
Ο Φραγκιαδάκης τόνισε ότι ακολούθησε τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής τράπεζας, αποχώρησε από την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ στις 16:20....
Η βασική πρόταση ήταν ότι το ΤΧΣ θα ζητήσει την παραίτησή του Φραγκιαδάκη, ειδάλλως θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής, με βασικό θέμα την παραίτηση Φραγκιαδάκη.
Ταυτόχρονα εκτός διαδικασίας έχουν βρεθεί και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Δ. Τσιτσιράγκος και Π. Θωμόπουλος.
Το εναλλακτικό σενάριο  συμβιβασμού είναι να αποτραπεί η ρήξη βασικού μετόχου και διοίκησης της Εθνικής, να παραιτηθούν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι και να ξεκινήσει άμεσα νέα διαδικασία εκλογής προέδρου.
Όμως σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον SSM τονίζεται το εξής "αυτά που συμβαίνουν στις ελληνικές τράπεζες είναι επικίνδυνα.
Είτε είναι απόδειξη έλλειψης σοβαρότητας, είτε είναι απόρροια διαπλοκής, ότι και από τα δύο συμβαίνει πάντως ευθύνες έχουν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Εθνική τράπεζα.
Η εικόνα είναι απαράδεκτη".

Τι ανέφερε το bankingnews.gr νωρίτερα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εξελίξεις περί την Εθνική και το φιάσκο στην εκλογή προέδρου έχουν δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ της τράπεζας, του βασικού μετόχου του ΤΧΣ με 40,4% και της κυβέρνησης που έχει ενοχληθεί από την έκβαση των γεγονότων.
Ο SSM που παρακολουθεί τις εξελίξεις επίσης διαπτυπώνει την δυσφορία του αλλά δεν θέλει να οδηγηθεί η Εθνική σε διοικητική κρίση.
Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου του 2016 με τα ξένα μέλη να επιμένουν για έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική τράπεζα και αντικατάσταση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας.
Εάν τελικώς περάσει η πρόταση στο ΤΧΣ για έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική τράπεζα, τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά της διοίκησης της Εθνικής και σίγουρα θα την οδηγήσουν σε παραίτηση.

Το ΔΣ της Εθνικής συνεδριάζει την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου του 2016.
Ο SSM ζητάει να υπάρξει συμβιβαστική λύση χωρίς επιπλοκές.

Το τραγικό λάθος ξεκινάει από την Εθνική και το nomination committee το οποίο παραβίασε την κείμενη διαδικασία, είπε ψέματα αποκλείοντας υποψηφιότητες και έκανε το εγκληματικό λάθος να προτείνει δύο υποψηφιότητες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρότεινε το nomination committee της Εθνικής τράπεζας τους Θωμόπουλο και Τσιτσιράγκο και φθάσαμε στο αδιέξοδο, το ΤΧΣ να προτείνει για πρόεδρο τον Τσιτσιράγκο και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να προτείνει για πρόεδρο τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.
Πως όμως θα εκτονωθεί η κατάσταση στην Εθνική τράπεζα που βρίσκεται σε οριακό σημείο;
Κορυφαίος θεσμικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews αργά το απόγευμα του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου του 2016 αναφέρει τα εξής
«Αυτή την στιγμή έχουμε τα εξής δεδομένα.
Η ΤτΕ δεν θέλει να συγκληθεί Γενική Συνέλευση από το ΤΧΣ στην Εθνική και επιδιώκει να εκτονωθεί η κατάσταση – φιάσκο
Το ΤΧΣ που προσανατολίζεται να προτείνει την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου του 2016 να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική τράπεζα.
Προφανώς σε ένα τέτοιο σενάριο θα ζητηθούν οι παραιτήσεις των 3 εκτελεστικών μελών της Εθνικής τράπεζας Φραγκιαδάκη, Δημόπουλου και Μυλωνά».
Μπορεί να βρεθεί λύση, μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση;
Η θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews τόνισε τα εξής
«Τα εναλλακτικά σενάρια είναι τρία

1)Να παραιτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι Θωμόπουλος και Τσιτσιράγκος
Να παραιτηθούν επίσης ο CEO της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο Χ. Στράτος του ΤΧΣ ο οποίος είχε διαχειριστεί την όλη εξέλιξη.

2)Να παραιτηθούν μόνο οι υποψήφιοι πρόεδροι της Εθνικής τράπεζας.
Ο Τσιτσιράγκος προτάθηκε από το ΤΧΣ - δεν ψήφισε η Ραυτοπούλου - αλλά καταψηφίστηκε από το ΔΣ της Εθνικής και ο Π. Θωμόπουλος ψηφίστηκε από το ΔΣ της Εθνικής αλλά καταψηφίστηκε από το ΤΧΣ.
Οπότε έχουμε δύο υποψηφίους που είτε δεν τους θέλει το ΔΣ της Εθνικής, είτε δεν τους θέλει ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ.
Το σενάριο αυτό θεωρείται βασικό και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Ο Τσιτσιράγκος μάλλον αποχωρεί οικειοθελώς.
Ο Θωμόπουλος δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα αποσυρθεί από την διαδικασία.


3)Το τρίτο σενάριο είναι να παραιτηθούν οι εμπλεκόμενοι εκτελεστικοί από ΤΧΣ και Εθνική τράπεζα με τον Φραγκιαδάκη να βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο.

Ποιο όμως από τα 3 σενάρια έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης;

Η απάντηση του θεσμικού παράγοντα είναι η εξής «όλα θα εξαρτηθούν από το εάν το ΤΧΣ επιμείνει στην σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική.
Εάν επιμείνει είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί μεταξύ άλλων και η παραίτηση Φραγκιαδάκη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής τράπεζας.
Εάν όμως συμβεί αυτό θα πρέπει να ανοίξει διαγωνιστική διαδικασία για το νέο CEO της Εθνικής που θα είναι είτε εσωτερική λύση (Κυριακόπουλος) είτε εξωτερική λύση.
Όμως για 2-3 μήνες η Εθνική θα μπει ξαφνικά σε περιπέτεια.
Η λύση παραίτησης των δύο υποψηφίων προέδρων της Εθνικής είναι η πιο ήπια προσέγγιση αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το εάν το ΤΧΣ επιμείνει ή όχι στην σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Το συμπέρασμα

Τελικά τι θα συμβεί στην Εθνική τράπεζα;
Η θεσμική πηγή τόνισε τα εξής «θεωρώ ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Εθνικής άπαξ και απορρίφθηκαν και να ξεκινήσει νέα διαδικασία.
Ωστόσο ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είναι εκ των πραγμάτων στοχοποιημένος είναι ο CEO της Εθνικής που αμφισβήτησε τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ»

Πρώτη ενημέρωση 18:12 6 Νοεμβρίου του 2016


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης