Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαμός στο ΤΧΣ - Ο Στράτος στήριξε Φραγκιαδάκη, ξένοι και Ραυτοπούλου υπέρ της παραίτησης - Αύριο το ΔΣ της ΕΤΕ

Χαμός στο ΤΧΣ - Ο Στράτος στήριξε Φραγκιαδάκη, ξένοι και Ραυτοπούλου υπέρ της παραίτησης - Αύριο το ΔΣ της ΕΤΕ
Στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ξένα μέλη εισηγήθηκαν την παραίτηση Λεωνίδα Φραγκιαδάκη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής - Ο ίδιος δεν παραιτείται
(upd6)Πραγματικά χαμός σημειώθηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ολοκληρώθηκε με πολύ ένταση και διαπληκτισμούς με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα....
Το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τα τελικά του σχέδια μετά το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής που θα συνεδριάσει αύριο 9 Νοεμβρίου του 2016....
Με βάση πληροφορίες απόφαση από το ΤΧΣ δεν έχει παρθεί.
Οι ξένοι και η Ραυτοπούλου ζήτησαν την παραίτηση Φραγκιαδάκη του CEO της Εθνικής ενώ ο Στράτος που άτυπα εκτελεί χρέη CEO στήριξε τον Φραγκιαδάκη.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αυριανό 9/11 διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Εάν ο Φραγκιαδάκης δεν παραιτηθεί και αντιθέτως προτείνει για πρόεδρο τον Θωμόπουλο... ο ρόλος του ΤΧΣ είναι πολύ λεπτός.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση στην Εθνική τράπεζα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - που συνεδριάζει και σήμερα - κατά πλειοψηφία ζητάει την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής.
Σημειώνεται ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο Παναγιώτης Θωμόπουλος έχουν ήδη μεταβεί σήμερα 8 Νοεμβρίου του 2016 στο ΤΧΣ από τις 11:00 το πρωί.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο www.bankingnews.gr το ΤΧΣ έδωσε τελεσίγραφο.
Τελεσίγραφο 1 μέχρι αύριο 9 Νοεμβρίου του 2016 να παραιτηθεί ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.
Τελεσίγραφο 2 εάν δεν παραιτηθεί το ΤΧΣ θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική τράπεζα και θα καθαιρέσει όλη την διοίκηση δηλαδή Φραγκιαδάκη, Δημόπουλο και Μυλωνά καθώς και στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με βάση την ίδια πηγή το ΤΧΣ στην χθεσινή συνεδρίαση 7 Νομεβρίου του 2016 του Γενικού Συμβουλίου όπου είχε κληθεί να παραστεί και ο Φραγκιαδάκης εξοργίστηκε με την στάση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής τράπεζας καθώς προσπαθούσε να ρίξει αλλού τις ευθύνες.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ο Φραγκιαδάκης είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα απομακρυνθεί από την Εθνική τράπεζα.

Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Νέα κρίσιμη συνεδρίαση θα έχει σήμερα 8 Νοεμβρίου του 2016 το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποκλειστικό ζήτημα την Εθνική και την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ βασικού μετόχου ΤΧΣ με ποσοστό 40,4% και της διοίκησης της Εθνικής για τον νέο πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας.
Το bankingnews με τα αποκλειστικά δημοσιεύματα πρωτίστως των παρατυπιών στο nomination committee της Εθνικής και της απόφασης το ΤΧΣ να στηρίξει για πρόεδρο της Εθνικής τον Τσιτσιράγκο ήταν η αφορμή να ξεσπάσει αυτή η θύελλα στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Εθνική.
Το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι γνωστό – αν και το bankingnews έχει πολύ σοβαρές αποδείξεις για ορισμένες κρυφές πτυχές της υπόθεσης της Εθνικής που θα αποκαλύψει σύντομα -.
Το ενδιαφέρον της αγοράς, των τραπεζών, των θεσμών, του SSM είναι προφανώς επικεντρωμένο στο τι θα συμβεί στην Εθνική.
Στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ στις 7 Νοεμβρίου του 2016 με βάση πληροφορίες 4 ξένα μέλη εισηγήθηκαν την παραίτηση Λεωνίδα Φραγκιαδάκη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής.
Μάλιστα πηγή του ΤΧΣ που μίλησε στο bankingnews – υπό τον όρο της αυστηρής ανωνυμίας – δήλωσε τα εξής «ο Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής φέρει ακέραιη την ευθύνη για την εκτροπή της κατάστασης.
Η παραίτηση του θα εκτόνωνε την κατάσταση και δεν θα οδηγούσε σε μαζικές απολύσεις πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής».
Όμως δεν δέχονται όλοι αυτοί την σκληρή θέση του ΤΧΣ.
Τόσο η ΤτΕ όσο και ο SSM έχουν ζητήσει να διευθετηθεί το πρόβλημα στην Εθνική χωρίς την σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Με βάση του συσχετισμούς 4 μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παραίτηση Θωμόπουλου και Τσιτσιράγκου από την διεκδίκηση της προεδρίας της Εθνικής τράπεζας.
Εάν αυτό συμβεί θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση συμβιβασμού μεταξύ του ΤΧΣ και της Εθνικής τράπεζας.

Εταιρική διακυβέρνηση ή επιβολή του βασικού μετόχου;

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι πως φθάσαμε εδώ – κακώς αλλά φθάσαμε με υπαιτιότητα της Εθνικής τράπεζας και του nomination committee -.
Το βασικό ερώτημα είναι εταιρική διακυβέρνηση άρα ορθά κινείται η διοίκηση της Εθνικής ή επιβολή βασικού μετόχου με 40,4% του ΤΧΣ;
Καλώς ή κακώς η άποψη του ΤΧΣ πρέπει να περάσει και αυτό γιατί το ΤΧΣ δεν είναι απλά ο μέτοχος του 40,4% της Εθνικής αλλά διαχειρίζεται τα κεφάλαια του ελληνικού λαού.
Κάκιστα που δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής και αυτό αποδεικνύει προχειρότητα και από τις δύο πλευρές.
Σε μια άλλη χώρα περισσότερο σοβαρή τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και η διοίκηση του ΤΧΣ θα είχαν ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.
Όμως εδώ κανείς δεν παραιτείται…ακόμη τουλάχιστον.
Εάν δούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις, το ΤΧΣ είναι 100% βέβαιο ότι θα βγει χαμένο εάν δεν πάρει κάποια πρωτοβουλία.
Η Εθνική και ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος είναι 100% σίγουρο ότι η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και δεν θα είναι επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας.
Αυτό το φιάσκο μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Οι δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται

Οι δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για να εκτονωθεί η κόντρα ΤΧΣ με Εθνική είναι
1)Να παραιτηθούν Θωμόπουλος προτεινόμενος πρόεδρος της Εθνικής από το Διοικητικό Συμβούλιο και Τσιτσιράγκος προτεινόμενος πρόεδρος από το ΤΧΣ και να ξεκινήσει η διαδικασία εκ νέου.
2)Να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Και σε αυτό το σενάριο όμως υπάρχει το εξής πρόβλημα.
Ο Θωμόπουλος προτάθηκε από το ΔΣ της Εθνικής αλλά καταψηφίστηκε από το ΤΧΣ.
Ο Τσιτσιράγκος ψηφίστηκε από το ΤΧΣ αλλά καταψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Πάντως η τραπεζική κρίση που υφίσταται εδώ και καιρό στο ελληνικό banking προτρέπει πολλούς να σκέφτονται...αξίζει να ανοίξουμε τώρα νέο μεγάλο μέτωπο στην Εθνική;

Ποιοι λαμβάνουν αποφάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Εκτελεστική Επιτροπή ΤΧΣ

*
Διευθύνων Σύμβουλος
*Παραμένει ερωτηματικό εάν θα παραμείνει ο Κατσικιώτης CEO στο ΤΧΣ

Eric Tourret
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

Δημήτρης Φραγγέτης
Μέλος

Γενικό Συμβούλιο ΤΧΣ

Γεώργιος Μιχελής
Πρόεδρος

Steven Franck
Μη Εκτελεστικό Μέλος

Χριστόφορος Στράτος
Μη Εκτελεστικό Μέλος

Jón Sigurgeirsson
Μη Εκτελεστικό Μέλος

Christof Gabriel Maetze
Μη Εκτελεστικό Μέλος

Dr. Dagmar Valcárcel
Μη Εκτελεστικό Μέλος

Radovan Jelasity
Μη Εκτελεστικό Μέλος

Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος
Μη Εκτελεστικό Μέλος, Oρισμένος από την Τράπεζα της Ελλάδος

Κερασίνα Ραυτοπούλου
Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης