Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PwC: Πάνω από το 25% του προϋπολογισμού τους διέθεσαν οι εταιρείες για R&D

PwC: Πάνω από το 25% του προϋπολογισμού τους διέθεσαν οι εταιρείες για R&D
Ο βασικός λόγος που οδηγεί τις εταιρείες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ανάγκη τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές
Σύμφωνα με την μελέτη «2016 Global Innovation 1000» της Strategy&, τον κλάδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής της PwC, μέχρι το 2020 οι εταιρείες θα δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για Ε&Α (Έρευνας και Ανάπτυξης, R&D), στην Ε&Α λογισμικού και υπηρεσιών.
Ο βασικός λόγος που οδηγεί τις εταιρείες προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η ανάγκη τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές και δικαιολογημένα, αφού σύμφωνα με τη μελέτη οι εταιρείες που παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση κερδών σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διέθεσαν περισσότερο από το 25% του προϋπολογισμού τους στην Ε&Α λογισμικού.

• Η μέση κατανομή των δαπανών Ε&Α για λογισμικό και υπηρεσίες αυξήθηκε από 54% σε 59% στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 και αναμένεται να ανέλθει σε 63% έως το 2020.

• Η μέση κατανομή των δαπανών για Ε&Α προϊόντων έπεσε στο 41% (από 46% το 2010) και αναμένεται να πέσει στο 37% έως το 2020 (συνολική μείωση της τάξης του 19%)

• Η μέση κατανομή των δαπανών για Ε&Α λογισμικού θα αυξηθεί κατά 43% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και οι δαπάνες για Ε&Α υπηρεσιών θα ξεπεράσουν σταδιακά τις επενδύσεις στην καινοτομία για προϊόντα (39% έναντι 37% έως το 2020).

• Οι παγκόσμιες δαπάνες για Ε&Α λογισμικού έχουν αυξηθεί κατά 65% στο διάστημα 2010-2015, από 86 δις δολάρια σε 142 δις δολάρια.



«Πολλές από τις μεγαλύτερες καινοτόμες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν λόγω των μεταβαλλόμενων - και αυξανόμενων – προσδοκιών των πελατών» δηλώνει ο Barry Jaruzelski του τμήματος Ε&Α της Strategy& και Principal της PwC στις ΗΠΑ.
«Μία ακόμα αιτία που προκαλεί αυτήν την αλλαγή, είναι και ο ταχύτατος ρυθμός βελτίωσης των δυνατοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα λογισμικά, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης χρήσης των ενσωματωμένων λογισμικών και των αισθητήρων στα προϊόντα, της ικανότητας να συνδέονται αξιόπιστα και ανέξοδα προϊόντα, πελάτες και κατασκευαστές μέσω του IoT (Διαδικτύου των Πραγμάτων), και της διαθεσιμότητας της αποθήκευσης δεδομένων σε cloud (υπολογιστικό νέφος).

Oι εταιρείες θα προσλαμβάνουν λιγότερους μηχανολόγους μηχανικούς και περισσότερους μηχανικούς δεδομένων και λογισμικού

Στο μέλλον, για να μπορέσουν οι εταιρείες να υποστηρίξουν την ανάγκη ανάπτυξης λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών, θα δαπανούν όλο και λιγότερα για Ε&Α στον ηλεκτρολογικό και μηχανικό τομέα.
Έως το 2020, ο αριθμός των εταιρειών που αναφέρουν ότι οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί αποτελούν την κορυφαία ειδικότητα μηχανικών που απασχολούν, θα μειωθεί κατά 35% ενώ η αναλογία των εταιρειών στις οποίες αναμένεται ότι οι μηχανικοί δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα των απασχολούμενων μηχανικών τους, θα διπλασιαστεί από 8% σε 16%.
Ο Jaruzelski δηλώνει, «Η αύξηση της ζήτησης για λογισμικό και υπηρεσίες, ακόμα και στις πιο παραδοσιακές βιομηχανίες, έχει δημιουργήσει αντίστοιχα μία αύξηση των προσλήψεων ταλέντων που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν λογισμικό και να παρέχουν πλατφόρμες για τη συλλογή και ανάλυση των σχετικών με τα προϊόντα δεδομένων.
Η μετατόπιση αυτή έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα πανεπιστήμια και οι σχολές οργανώνουν τα προγράμματα που προσφέρουν και θα έχει μία βαθιά επίδραση τόσο την εκπαίδευση, όσο και γενικότερα στο μέλλον της απασχόλησης».
Σε περιφερειακό επίπεδο, οι εταιρείες στη Βόρεια Αμερική είναι εκείνες με την μεγαλύτερη μετατόπιση προς την προσφορά λύσεων λογισμικού - από 15% του συνόλου των δαπανών Ε&Α το 2010 σε 24% το 2020.
Η Ασία παραμένει «προϊοντοκεντρική» περιοχή, με 44% της Ε&Α να κατανέμεται στην προσφορά προϊόντων το 2010 πέφτοντας μόλις στο 40% το 2020. Η αυτοκινητοβιομηχανία και οι βιομηχανικοί κλάδοι κινούνται πιο επιθετικά προς την κατεύθυνση ανάπτυξης νέων λύσεων λογισμικού.

Μεταξύ των εταιρειών που πραγματοποίησαν κάποια εξαγορά τα πέντε τελευταία έτη, η συντριπτική πλειοψηφία τους (71%) προχώρησε σε εξαγορά με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων τους σχετικά με την ανάπτυξη λογισμικού (33%) ή υπηρεσιών (38%).

Η ετήσια μελέτη «2016 Global Innovation 1000» της Strategy& έδειξε επίσης τα παρακάτω:

• Μέχρι το 2018, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης θα έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες σε Ε&Α παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον κλάδο υπολογιστών και ηλεκτρονικών (περίπου $165 δις δολάρια έναντι 159δις δολάρια), και η βιομηχανία λογισμικού και διαδικτύου θα σημειώσει άλμα προόδου έναντι του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας (129 δις δολάρια έναντι 105 δις δολάρια).

• Για πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας, ο αριθμός των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στην μελέτη και έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

• Η Volkswagen, η Samsung, η Amazon, η Alphabet (Google) και η Intel συμπληρώνουν τις 5 εταιρείες με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε Ε&Α, με την Amazon και την Google να κινούνται ανοδικά στον κατάλογο (+4 και +2 θέσεις, αντιστοίχως).

• Η Apple, η Alphabet (Google) και η 3M εμφανίζονται ως οι τρεις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο • Οι 10 πιο καινοτόμες εταιρείες εξακολουθούν να ξεπερνούν σε απόδοση τις 10 εταιρείες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στην Ε&Α


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης