Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Βασικός στόχος της κυβέρνησης η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Αχτσιόγλου: Βασικός στόχος της κυβέρνησης η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, υποστήριξε η νέα υπουργός Εργασίας 
Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ την Έφη Αχτσιόγλου, νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η κα Αχτσιόγλου τόνισε πως «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και βασικός στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά την απορρύθμιση που είχε σημειωθεί μεταξύ 2010 και 2014 με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, όπου ο εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ».
Στη συνέχεια, προσέθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, σημείωσε ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους.
«Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας», επισήμανε η υπουργός, διευκρινίζοντας πως «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία όπως επισήμανε χαίρει κοινής αποδοχής, και τόνισε πως η γραμμή άμυνας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Θα επιμείνουμε σε αυτό», κατέστησε σαφές η ίδια.
Για τις ομαδικές απολύσεις, είπε πως μόνο το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από μια σειρά από κανόνες που αποτυπώνουν δικαιώματα και αρχές και υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία επί της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.
Για τον κατώτατο μισθό, υπενθύμισε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για προσδιορισμό του από εθνική συλλογική σύμβαση. Ανέφερε πως βάσει της συμφωνίας μετά το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να καθορίζεται από νομοθετική ρύθμιση, αρμοδιότητα η οποία πρέπει να επιστρέψει στη γενική συλλογική σύμβαση και πως αυτό θα επιδιωχθεί, και πως η αντίσταση των δανειστών αναμένεται σκληρή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης