Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επιδέχεται μεταβολές- Ισχύει και είναι αδιαπραγμάτευτη

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επιδέχεται μεταβολές- Ισχύει και είναι αδιαπραγμάτευτη
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, από την Αλεξαδρούπολη
«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επιδέχεται μεταβολές», τόνισε από την Αλεξανδρούπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως «ισχύει και είναι αδιαπραγμάτευτη».
Ο ίδιος εγκαινιάζοντας το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Ερευνών, έστειλε και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας  ότι «σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά μας δίκαια και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις ή διαπραγματεύσεις».
Ο  κ. Παυλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά «υπενθυμίζω στην γείτονα Τουρκία ότι όχι μόνον επιδιώκουμε την φιλία μ’αυτή αλλά διαμηνύουμε στους ταραγμένους και για εκείνη καιρούς ότι η Ελλάδα είναι ‘η πόρτα και το παράθυρο’ προς την Δύση και την ΕΕ.
Και είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε ‘την πόρτα και το παράθυρο’ ανοιχτά.
Το αποδείξαμε γιατί υπήρξαμε οι πρώτοι, σ’αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του πραξικοπήματος, που στηρίξαμε την δημοκρατική νομιμότητα στην γείτονα Τουρκία.
Αλλά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά μας δίκαια και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις ή διαπραγματεύσεις».
Περαιτέρω, σημείωσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες και «οι κυριότερες είναι η ιστορική, είναι η συστηματική, είναι η γραμματική είναι η τελολογική ερμηνεία, αλλά διαμηνύουμε προς την Τουρκία δίπλα ότι συναισθηματική ερμηνεία, ερμηνεία από βάθους ή από μέσης καρδίας δεν υπάρχει.
Ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει και γιατί επιστημονικώς είναι αδιανόητη, αλλά είναι πολιτικώς επικίνδυνη και για τη διεθνή κοινότητα και για την παγκόσμια ειρήνη».
Και συνέχισε λέγοντας «εν πάση περιπτώσει, επειδή ακούγονται μερικές φωνές, καλόπιστες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι: «αυτά λέγονται υπό τύπον αστεϊσμού για εσωτερική κατανάλωση, γιατί αντιδρούμε έτσι;».
Θέλω να θυμίσω ότι έχει αποδείξει η Ιστορία ότι στις διεθνείς σχέσεις, και ιδίως για μας τους Έλληνες και για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, πολλά πράγματα ξεκινούν με τη μορφή της κωμωδίας, αλλά καταλήγουν στην τραγωδία.
Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ στο εξής.
Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή είναι δύσκολοι καιροί για αστεϊσμούς, εμείς οι Έλληνες, ως Μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εθνικά μας δίκαια και δίκαια της ίδιας της ΕΕ, δεν πρόκειται ποτέ να τα βάλουμε στη ζυγαριά του αστεϊσμού.
Για μας είναι έτσι όπως τα λέγει η Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο».
Περαιτέρω, μιλώντας για το «Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών», μεταξύ άλλων είπε πως διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις αφενός να παράγει πρωτότυπη επιστημονική γνώση και Πολιτισμό και  αφετέρου, να συμβάλλει αποφασιστικά στην πνευματική θωράκιση του Θρακικού Ελληνισμού σε μια περίοδο ρευστότητας και αβεβαιότητας στο εγγύς αλλά και στο ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο.
Αφού σημείωσε πως «η πανάρχαιη σχέση των Θρακών με τους Έλληνες, ως την τελική ενσωμάτωσή τους στον Εθνικό μας Κορμό, αποτυπώνεται πρώτα απ’ όλα στην μυθολογία μας», τόνισε πως «και στην σύγχρονη εποχή, η Θράκη έχει αναδείξει προσωπικότητες μεγάλου κύρους και διεθνούς εμβέλειας», αλλά και τη μακραίωνη και λαμπρή ιστορία της ελληνικής Θράκης, ενώ δήλωσε συμπαραστάτης της όλης προσπάθειας, αναγνωρίζοντας την αξία και την προοπτική της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης