Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση στα εργασιακά -Την Τρίτη η πρώτη συνάντηση με τους δανειστές

Αχτσιόγλου: Θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση στα εργασιακά -Την Τρίτη η πρώτη συνάντηση με τους δανειστές
Η νέα υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τους δανειστές την Τετάρτη
Τις γραμμές άμυνας στο μέτωπο του εργασιακού χαράζει η νέα υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εν όψει της πρώτης συνάντησης την Τρίτη με τους δανειστές, οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους.
Η υπουργός διατηρεί «ζεστό το θέμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων , πιστεύοντας  ότι θα «κερδίσει» την επαναφορά τους μετά το 2018, με όπλο «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων".
«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και βασικός στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά την απορρύθμιση που είχε σημειωθεί μεταξύ 2010 και 2014 με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, όπου ο εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ» τόνισε  η υπουργός στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη.
Το ακανθώδες θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος, θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί για το τέλος του προγράμματος, το 2018 καθώς οι δανειστές αποκρούουν το αίτημα της ελληνικής πλευρά , η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.
«Θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.
Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό ενέχει πάντα τον κίνδυνο να τεθεί θέμα κατάργησης των τριετιών που με βάση το μνημόνιο παραμένουν <παγωμένες>  τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του  αναφέρει ότι  ο κατώτατος μισθός – ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω του μηχανισμού  διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από την  1 Ιανουαρίου 2017-θα είναι ένα ενιαίο ποσοστό (will be a single rate) απογυμνωμένο από προσαυξήσεις  οι οποίες , όπως υποστηρίζει δημιουργούν εμπόδια στην απορρόφηση της ανεργίας.  
Πάντως τόσο ο τέως υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και η διάδοχός του κ. Αχτσόγλου έχουν αποσαφηνίσει ότι οι δανειστές ουδέποτε έθεσαν θέμα τριετιών.
Στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, αν και το ΔΝΤ εμμένει στην απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο και στην αύξηση του ποσοστού από 5% στο 10% μηνιαίως.
Το θέμα της κατάργησης των τριετιών
Το λοκ άουτ υπάρχει ως θέμα στην καυτή ατζέντα των εργασιακών αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι καθώς και η επιτροπή σοφών κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθει.
Για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία. 
«Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια- ανέφερε η υπουργός - θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και στις εκλογές των συνδικάτων ώστε να εξασφαλίζεται αντιπροσωπευτικότητα.
Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία και  τη συνδικαλιστική ελευθερία που είναι είναι συνταγματικό δικαίωμα».
Αν και η αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή ,επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η  συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης