Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Obama στην Αθήνα: Η λιτότητα, το ελληνικό χρέος και η προσφυγική κρίση

Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Obama στην Αθήνα: Η λιτότητα, το ελληνικό χρέος και η προσφυγική κρίση
Γαλλικός, γερμανικός και ιταλικός Τύπος επικεντρώνονται στις θέσεις του Obama σχετικά με το ζήτημα του χρέους και της λιτότητας
Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Barack Obama στην Αθήνα, με τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης να «καλύπτουν» με εκτενή ρεπορτάζ τις επαφές και τις δηλώσεις που κάνει ο ίδιος στη χώρα μας, δεδομένου ότι το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά τη νίκη-έκπληξη του Donald Trump.

Τα γαλλικά ΜΜΕ

Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur δημοσιεύει ρεπορτάζ για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ αναφέροντας ότι ο «εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους.
Όμως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα».
Εξάλλου, η δήλωση του Barack Obama ότι η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία, κυριαρχεί στους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που καλύπτουν στην επίσκεψη Obama στην Αθήνα.
«Η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama που επισκέπτεται την Αθήνα, στη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της», γράφει η εφημερίδα Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Θα επιμείνω να τονίζω ότι κατά τη γνώμη μας, η λιτότητα από μόνη δεν μπορεί να φέρει ευημερία», τόνισε ο κ. Obama ενώπιον του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας επίσης ότι θεωρεί σημαντική μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
«Ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνιας και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μία και μόνη χώρα να φέρει ολόκληρο το βάρος αυτών των προβλημάτων», αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Radio France International.

Τα γερμανικά ΜΜΕ

Η Frαnkfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην ηλεκτρονική σελίδα της ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Μια δυνατή Ευρώπη είναι σημαντική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται στην Ελλάδα, στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει για να ξεπεράσει την βαθιά οικονομική κρίση, είπε ο αποχωρών Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στην Αθήνα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «"Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι κάτι θετικό όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τον κόσμο και τις ΗΠΑ", είπε ο Obama.
Αυτό θα το πει σε όλους τους συνομιλητές του κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη».
Εκτός τούτου, ο Obama ζήτησε την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους, επισημαίνει η FAZ.
Την επίσκεψη και τις δηλώσεις Obama σχολιάζει και η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Μετά από χρόνια καχεξία η Ελλάδα φαίνεται ότι ξαναστέκεται στα πόδια της.
Έτσι, τόσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ήταν αναπάντεχα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα: Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο η οικονομία της χώρας -σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο- αναπτύχθηκε κατά 0,5%, δηλαδή σαφώς περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τακαλώτος εξέπληξε με τα θετικά στοιχεία.
Εξοικονόμησε στους πρώτους δέκα μήνες του 2016 ένα πρωτογενές πλεόνασμα (άνευ της εξυπηρέτησης του χρέους) ύψους 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σαφώς περισσότερα από τα αναμενόμενα 1,8 δισ. ευρώ.
Ο Obama ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη, όπως είπε.

Ιταλικά ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Republica είναι σήμερα (15/11/2016) η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, στην Αθήνα.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται με έμφαση στη φράση του κ. Obama ότι «η λιτότητα, από μόνη της, δεν φέρνει ευημερία» και ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τα ΜΜΕ της Αυστρίας

Τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν τη διαβεβαίωση Obama, ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
«Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama επαναβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τους στενούς δεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και με την Ευρώπη», τονίζεται στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας.
Στις ειδήσεις σημειώνεται επίσης πως κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Barack Obama υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μία ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι καλό όχι μόνον για την Ευρώπη, αλλά για τον κόσμο και για τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης