Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Μη λησμονάτε τη χώρα μου - Obama: Θα έχετε πάντα τη φιλία των ΗΠΑ

Παυλόπουλος: Μη λησμονάτε τη χώρα μου - Obama: Θα έχετε πάντα τη φιλία των ΗΠΑ
Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Barack Obama στο Προεδρικό Μέγαρο
Τους στίχους του νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου» επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνηση του, στο δείπνο προς τιμήν του Barack Obama, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, που - όπως είπε - πληρώνουν δυσανάλογα μεγάλο κοινωνικό κόστος, λόγω της οικονομικής κρίσης, που οφείλεται σε εσφαλμένες πολιτικές.
Παρά το κόστος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Έλληνες παραμένουν αταλάντευτοι στην ευρωπαϊκή πορεία τους.
«Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Ευρωζώνη και αγωνιζόμαστε να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη στάση που τηρεί η Ελλάδα στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως «ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις μας στο οξύτατο προσφυγικό ζήτημα που έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία.
Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και συμπεριφερόμαστε με αλληλεγγύη κάτι που δεν γίνεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ελπίζουμε να εισακουστεί ο λόγος σας για μεταστροφή σε αυτό το ζήτημα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η μόνη λύση για το προσφυγικό είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας - Ευρώπης.
«Χαίρομαι που κάνατε πράξη την πολιτική της συνεργασίας ώστε να τελειώσει η πληγή που γέννησε το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Είναι μια μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας σας ευχαριστώ για τη ζεστασιά που δείξατε σε αυτή την επίσκεψη.
Φυσικά η φιλοξενία σας δεν προκαλεί έκπληξη.
Θα έχω πολλά περισσότερα να πω στην ομιλία μου αύριο για τα κοινά που συνδέουν τους δύο λαούς μας συμπεριλαμβανομένης της αγάπη μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες».
Στη συνέχεια, ο Barack Obama επισήμανε: «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό.
Απόψε καθώς εργάζεστε να πάει η χώρα μπροστά, να ξέρετε πως θα έχετε πάντα τη φιλία και την υποστήριξη του αμερικανικού λαού.
Θα κλείσω με μία στιγμή της κοινής μας ιστορίας.
Το 1821 ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή έκκλησης για βοήθεια στην Αμερική που κλείνοντας έγραφε: Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε, μάλιστα, και πρόποση στις αρετές και τις αξίες που ενώνουν τις δυο χώρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης