Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ισχυρός ρόλος των δημοσιογράφων στον ΕΦΚΑ και η διορία των 10 ημερών από το Υπουργείο Εργασίας

Ο ισχυρός ρόλος των δημοσιογράφων στον ΕΦΚΑ και η διορία των 10 ημερών από το Υπουργείο Εργασίας
Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και η διαδικασία εκλογής στο ΔΣ του Υπερταμείου
Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων και γενικότερα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ως αυτόνομης ομάδας στον ΕΦΚΑ προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, μέσω της οποίας καλούνται οι Ενώσεις του Τύπου και των Εργοδοτών να ορίσουν μέλη που θα συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσιογράφων που έχει και τη δυνατότητα εκπροσώπησης στο ΔΣ του νέου Υπερταμείου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που απεστάλη από το Υπουργείο Εργασίας στις Ενώσεις Συντακτών και Εργαζομένων στα ΜΜΕ καλούνται έως την 20 Νοεμβρίου να ορίσουν 6 μέλη (εκ των οποίων τα 3 θα είναι τακτικά) στη Συμβουλευτική Επιτροπή δημοσιογράφων του ΕΦΚΑ ενώ οι εργοδότες καλούνται να ορίσουν 2 μέλη εκ των οποίων 1 θα είναι τακτικό.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα, σε προηγούμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η Συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα αποτελείται από 3 εκπροσώπους των Ενώσεων Συντακτών και Εργαζομένων στα ΜΜΕ, 1 εκπρόσωπο των εργοδοτών κι έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εργασίας προερχόμενο από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ της συμβουλευτικής Επιτροπής θα προεδρεύει ένα εκ των τριών μελών εκπροσώπων των εργαζομένων στον Τύπο.
O Πρόεδρος, και τα μέλη των Συμβουλευτικών Επιτροπών με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τετραετή θητεία. Σε περίπτωση λήξης της θητείας του Προέδρου και των μελών των Επιτροπών, αυτή παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι του ορισμού νέων μελών, όχι όμως περισσότερο από τρίμηνο από τη λήξη της.
Αρμοδιότητες των συμβουλευτικών επιτροπών είναι:

α. Η συνδρομή προς το Δ.Σ. για τον καθορισμό της δράσης και τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α.

β. Η εισήγηση και η υποβολή προτάσεων στο Δ.Σ. για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της περιουσίας του Ε.Φ.Κ. Α. και για κάθε θέμα που αφορά τα έσοδα και τις παροχές του Φορέα.

γ. Η επεξεργασία και η εισήγηση προτάσεων προς το Δ.Σ. για την τροποποίηση των διατάξεων του Οργανισμού του Ε.Φ.Κ.Α. και

δ. Η ανάδειξη εκπροσώπων των ασφαλισμένων στο Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α.

Η διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των ασφαλισμένων με τους αναπληρωτές τους στο ΔΣ του Ε.Φ.Κ.Α. για τους Εργαζόμενους στα ΜΜΕ ορίζεται ως εξής:
Εντός 10 ημερών από τη συγκρότηση των Συμβουλευτικών Επιτροπών ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απευθύνει πρόσκληση προς αυτές για την υπόδειξη ενός εκπροσώπου με τον Αναπληρωτή του οι οποίοι θα ορισθούν μέλη του Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α.
Οι πρόεδροι όλων των Συμβουλευτικών επιτροπών συνέρχονται σε συνεδρίαση και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία 2 μέλη του ΔΣ του ΕΦΚΑ από τους προτεινόμενους και αν δεν το πράξουν εντός 10 ημερών από το διορισμό τους τότε ορίζονται 2 μέλη του ΔΣ από τους Προέδρους των 8 Συμβουλευτικών Επιτροπών οι οποίες πέραν των ΜΜΕ είναι Μισθωτών Ιδιωτικού Τομέα, Ναυτικών, Αγροτών, Δημοσίου Τομέα, Στρατιωτικών Σωμάτων Ασφαλείας, Επιστημόνων και Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης