Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτη επιχορήγηση 859 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 80.000 εκκρεμών συντάξεων

Έκτακτη επιχορήγηση 859 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 80.000 εκκρεμών συντάξεων
Η αποπληρωμή των συντάξεων που βρίσκονται στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια θα γίνει σταδιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017
Κονδύλι ύψους 859 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί από το δανειακό πρόγραμμα, επιβαρύνοντας ωστόσο τον προϋπολογισμό, για την πληρωμή περίπου 80.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στη Βουλή και υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η έκτακτη επιχορήγηση και η αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα επιταχύνει την έκδοση νέων συντάξεων σε δικαιούχους και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Η αποπληρωμή των συντάξεων (και των αναδρομικών) που βρίσκονται στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια θα γίνει σταδιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017.
Υπολογίζεται ότι θα χορηγείται πίστωση 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας , οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις σήμερα δεν υπερβαίνουν τις 80.00-85.000.
Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού για την εξόφληση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων συνδέεται με την έναρξη της λειτουργίας του υπερταμείου ΕΦΚΑ από 1/1/2017, καθώς οι δανειστές είχαν ζητήσει το νέο ταμείου να ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς υποχρεώσεις από το παρελθόν.
Ποσό ύψους 85 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί και για την πληρωμή των μερισμάτων του ΜΤΠΥ που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια.
Αντίθετα οι δανειστές δεν ενέκριναν την εκταμίευση κονδυλίου για την αποπληρωμή περίπου 90.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ.
Η τροπολογία που έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προβλέπει συγκεκριμένα ότι «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, δύνανται να επιχορηγούνται εκτάκτως και για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης».
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης των φορέων, η διαδικασία και οι προθεσμίες επιστροφής στον Κρατικό Προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης