Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Το νομισματικό αίνιγμα του Trump - Οι δυνατότητες παρέμβασης στη Fed

Roubini: Το νομισματικό αίνιγμα του Trump - Οι δυνατότητες παρέμβασης στη Fed
Ο Roubini υποστηρίζει ότι οι αγορές θα τιμωρώσουν τον Trump εάν παρέμβει στη Fed 
Στην αντίδραση αγορών και των επενδυτών στην είδηση της νίκης του Donald Trump αναφέρεται ο οικονομολόγος Nouriel Roubini με άρθρο του στο project-syndicate.org.
Όπως επισημαίνει, η πρώτη άμεση αντίδραση των αγορών στη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές του 20165 ήταν αρνητική.
Την αμέσως επόμενη μέρα, όμως, οι αγορές γύρισαν σε θετικό έδαφος, κάτι που όπως φάνηκε οφείλεται στην ομιλία νίκης του εκλεγμένου προέδρου, όπου υποσχέθηκε να είναι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, εξήρε την Hillary Clinton και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές δημοσιονομικής τόνωσης, με επίκεντρο τις δαπάνες υποδομής και τις φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.
Επί του παρόντος οι αγορές θα δώσουν στον Trump το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, αλλά οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι θα τον πλαισιώσουν, ποια θα είναι η δημοσιονομική πολιτική του αλλά και τα μηνύματα που στέλνει όσον αφορά στη νομισματική πολιτική.
«Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στη νομισματική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Trump απείλησε την ανεξαρτησία της Fed και επέκρινε έντονα την πρόεδρος της Janet Yellen.
«Αλλά ο Trump είναι ένας μεγιστάνας του real estate, οπότε δεν μπορούμε να υποθέσουμε άμεσα ότι θα είναι και πραγματικό ''γεράκι'' (hawk) της νομισματικής πολιτικής, και όχι ένα ''περιστέρι'' (dove)» γράφει o ίδιος.
Σύμφωνα με τον Roubini, ο Trump θα μπορούσε να διορίσει δύο «γεράκια» στις δυο κενές θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, ενώ σίγουρα θα αντικαταστήσει την Yellen το 2018 όταν λήξει η θητεία της.
«Αλλά είναι απίθανο να την αναγκάσει να παραιτηθεί πριν από τότε, διότι οι αγορές θα τιμωρήσουν μια τέτοια προφανή παραβίαση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας» σχολιάζει ο ίδιος.

Ο ρόλος της Yellen στη Fed

Εν τω μεταξύ, ο Roubini αναφέρεται στο άρθρο του, ότι η Fed υπό τον Alan Greenspan έμοιαζε με απόλυτη μοναρχία, ενώ πήρε τη μορφή της συνταγματικής μοναρχίας υπό τον Ben Bernanke.
Ωστόσο, με τη Yellen η Fed λειτουργεί όπως ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να αντιστραφεί: κάθε μέλος της FOMC διατηρεί ισχυρές απόψεις σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, και ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει όταν χρειάζεται.
«Αυτό σημαίνει ότι ένα ''γεράκι'' που θα διορίσει ο Trump θα μπορούσε να καταλήξει στη μειοψηφία» με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να εγκρίνονται από την dovish πλειοψηφία της FOMC.
Πάντως, σύμφωνα με τον Roubini, οι αγορές αναμφίβολα θα καλοδεχθούν τις προτάσεις του Trump για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας και της χρηματοοικονομίας αλλά και τη μείωση των φόρων.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα είναι σε επιφυλακή όσον αφορά στον προστατευτισμό.
«Μόνο ο χρόνος -και η αγορά- θα δείξει αν ο Trump έχει τη σωστή ισορροπία» καταλήγει το άρθρο του Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης