Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων ο ΣΕΒ – Συνάντηση Αχτσιόγλου με εργοδότες

Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων ο ΣΕΒ – Συνάντηση Αχτσιόγλου με εργοδότες
Ο ΣΕΒ έχει διασπάσει εδώ και καιρό το κοινό μέτωπο της συμφωνίας εργοδοτών – ΓΣΕΕ 
Υπέρ της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων με ευέλικτους μισθούς έναντι των κλαδικών τάχτηκε ο ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).
Ανοίγοντας τα χαρτιά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, διευκρίνισαν ότι οι ομαδικές απολύσεις δεν αφορούν τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο τις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ στις οποίες και αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο.
Πάντως στο τελευταίο κείμενο θέσεων που είχε δημοσιοποιήσει ο σύνδεσμος τασσόταν ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και απέρριπτε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η ΕΣΕΕ, αλλάζοντας ρότα, αποσαφήνισε ότι δεν στηρίζει την αύξηση του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως.
Η κ. Αχτσιόγλου, μπαίνοντας στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, έστω και από απόσταση (καθώς αύριο αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών) θέλει να παρουσιάσει ως βοηθητικό «χαρτί» τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Την Τετάρτη η Υπουργός θα συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ.
Ωστόσο, ο ΣΕΒ έχει διασπάσει εδώ και καιρό το κοινό μέτωπο της συμφωνίας εργοδοτών – ΓΣΕΕ αν και τυπικά στη συνάντηση με την υπουργό επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις που είχαν διατυπώσει οι εργοδότες στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας , η κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.
Στη συμφωνία της Γενεύης, οι εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.
Η συμφωνία του Ζαππείου τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης