Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ράλι στο ΧΑ; Για ποιες είναι αχρείαστο και για ποιες είναι η τελευταία ευκαιρία επειδή έμειναν πίσω το 2016

Ράλι στο ΧΑ; Για ποιες είναι αχρείαστο και για ποιες είναι η τελευταία ευκαιρία επειδή έμειναν πίσω το 2016
Η Μυτιληναίος με άνοδο κοντά στο 60% πλέον από την αρχή του έτους αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς
Μπορεί η αγορά να συσσώρευε για αρκετούς μήνες και να βυθιζόταν στην απαξίωση και την αδιαφορία, η οποία αποτυπωνόταν στο χαμηλό τζίρο, ωστόσο δεν έμειναν όλες οι μετοχές άπραγες.
Πολλές βρέθηκαν σε νέα υψηλά πολλών μηνών και καταγράφουν σημαντική άνοδο από την αρχή του χρόνου.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτές, κυρίως οι τράπεζες, που πέρασαν πολλά μέσα στη χρονιά και ίσως αυτή να είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να κλείσουν πιο «έντιμα» τη χρονιά.
Η βαρύτητα των τραπεζών στον γενικό δείκτη δεν αφήνει να φανεί η δυναμική που απέκτησαν κάποιες άλλες εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτόν.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως μπορεί εμείς να διαβάζουμε πλέον 615 μονάδες αλλά αν έλειπαν οι τραπεζικές μετοχές μπορεί σήμερα ο δείκτης να έδειχνε και τις 900 μονάδες.
Αυτή βέβαια η διαπίστωση ενισχύει περαιτέρω την άποψη που έχουν κάποιοι που ασχολούνται με το ΧΑ και σημειώνουν πως αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο λόγο μην μιλάς για δείκτες, αλλά μόνο για μετοχές.
Από πλευράς υψηλής κεφαλαιοποίησης μετοχές όπως Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Folli Follie, Motor Oil, Τιτάν, Lamda, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ δεν έχουν να αγωνιούν για κάτι παραπάνω από την τρέχουσα άνοδο.
Έχουν καταφέρει να βρίσκονται ήδη σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα.
Στη διάρκεια των τελευταίων 4 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 6,51% και ο FTSE 25 κατά 8,89%.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κερδίσει 22,42% και δείχνει πως αυτός ο κλάδος είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά παράλληλα είναι και αυτός που έχει μείνει αρκετά πίσω και ίσως είναι η τελευταία του ευκαιρία να κλείσει κάπως καλύτερα τη χρονιά.
Η Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγμα έχει στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις άνοδο 35% αλλά εξακολουθεί να χάνει από την αρχή του έτους 32% την ώρα που το ΧΑ έχει περιορίσει τις απώλειες στο 2,5%.
Η Eurobank έχει ενισχυθεί 31% αλά από την αρχή του έτους εξακολουθεί να χάνει 35%.
Η Alpha Bank με άνοδο 16,88% περιόρισε τις απώλειες στο 27,7% και η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 16,11% έχει ακόμα απώλειες 39%.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν «ανάγκη» από ένα ράλι.
Την ίδια ώρα η Μυτιληναίος με άνοδο κοντά στο 60% πλέον από την αρχή του έτους αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ σχεδόν αθόρυβα έχει βρεθεί να ενισχύεται 47% και η Jumbo λόγω εκπληκτικών αποτελεσμάτων κατά 28%.
Με κέρδη 22% διαπραγματεύεται η μετοχή της Τιτάν, με 18% της Lamda, 16% η Τέρνα Ενεργειακή, 15% η Motor Oil, 14,5% η Folli Follie, και σχεδόν 11% τα ΕΛΠΕ.
Ο ΟΠΑΠ αν και έχει κέρδη μόλις 8,4%, αν προστεθεί και το σχεδόν 1 ευρώ που έχει επιστρέψει στους μετόχους τότε η απόδοσή του αυξάνεται σημαντικά.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως καλύτερες τιμές θα έπρεπε να δουν αν επιβεβαιωθεί το ράλι οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Aegean.
Ο ΟΤΕ από την αρχή του έτους υποχωρεί 8% και στο τετραήμερο έχει ενισχυθεί μόλις 5%.
Η ΕΧΑΕ με απώλειες 9% από την αρχή του έτους έχει κέρδη στο τετραήμερο 7%.
Τέλος, η Aegean χάνει 10% και στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έχει άνοδο μόλις 2,7%.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης