Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ΣΕΒ απαντά στο υπ. Εργασίας - «Οι θέσεις μας για τα εργασιακά είναι γνωστές»

Ο ΣΕΒ απαντά στο υπ. Εργασίας - «Οι θέσεις μας για τα εργασιακά είναι γνωστές»
Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στα εβδομαδιαία δελτία οικονομικών εξελίξεων της 21ης και 28ης Ιουλίου 2016 αλλά και σε συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Θεόδωρου Φέσσα
Οι θέσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά έχουν δημοσιοποιηθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν και δεν έχουν αλλάξει, ανέφεραν πηγές του Συνδέσμου σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με αφορμή χθεσινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στα εβδομαδιαία δελτία οικονομικών εξελίξεων της 21ης και 28ης Ιουλίου 2016 αλλά και σε συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Θεόδωρου Φέσσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα εργασιακά, στις 14 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις αυτές, ο ΣΕΒ ζητά να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, για τις ομαδικές απολύσεις θεωρεί ότι αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις ζήτημα ζωής και θανάτου για επιχειρήσεις και πρέπει να συνοδευθούν από εφαρμογή κοινωνικών σχεδίων με Κοινοτική χρηματοδότηση ενώ τάσσεται κατά της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒ

Υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ομαδικές απολύσεις με κοινωνικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικές πηγές και κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, είναι οι θέσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά, όπως τις ανέπτυξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, στη συνάντηση των προέδρων των εργοδοτικών οργανώσεων με την υπουργό Εργασίας.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΕΒ έχουν ωε εξής:

Για τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας: Η σημερινή ρύθμιση με την οποία υπερέχει η επιχειρησιακή σύμβαση έναντι της κλαδικής, εξασφαλίζει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Η εφαρμογή κριτηρίων εξαίρεσης από τις κλαδικές (opt out) ενέχει σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή τους (περιοριστικά κριτήρια που δεν θα καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, δημοσιοποίηση προβλημάτων επιχείρησης, αβέβαιη υιοθέτηση της ρύθμισης κ.λπ.).
Για τις Ομαδικές απολύσεις - Κοινωνικά Σχέδια (Social plans): Να προβλεφθεί ανοικτό πρόγραμμα με κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΠΑΝΑΔ, Ταμείο Παγκοσμιοποίησης ή άλλη πηγή) για την κάλυψη των εξόδων των σχεδίων αυτών. Στην παρούσα φάση και για κάποια χρόνια ακόμη, οι ομαδικές απολύσεις αφορούν περιπτώσεις ζωής και θανάτου ορισμένων παραγωγικών μονάδων. Επομένως, τυχόν περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση αυτών, θα έθετε σε κίνδυνο τη διατήρηση των υπόλοιπων θέσεων εργασίας στις μονάδες αυτές. Για την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών σχεδίων απαιτείται προγραμματισμός εκ μέρους της Πολιτείας.
Για την υποχρεωτική διαιτησία: Ως προς το πλαίσιο ρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναζητείται τρόπος εφαρμογής των διεθνών κανόνων που δεν προβλέπουν τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Η υποχρεωτική διαιτησία αποτελεί θεμελιώδη στρέβλωση του τοπίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει επισωρεύσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν – σημειώνει ο ΣΕΒ.
Τα αρμόδια όργανα του ILO έχουν κρίνει ότι το ελληνικό σύστημα διαιτησίας είναι αντίθετο προς τις Διεθνείς Συμβάσεις 98 και 154 και προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επιπροσθέτως, επιβάλλεται να κυρωθεί νομοθετικά το άρθρο 6§3 του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που προβλέπει μόνο εθελοντική διαιτησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης