Τελευταία Νέα
Οικονομία

Coeure: Εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα - Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους

Coeure: Εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα - Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους
Ο τραπεζίτης επιβεβαίωσε τις διαφορετικές θέσεις των θεσμών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στη συζήτηση για το χρέος
Ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα βρίσκεται εκτός συζήτησης, τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βenoît Cœuré, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές πως η επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έλαβε θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ο Coeure σημείωσε ότι η συζήτηση παραμένει ανοικτή σε όλους τους τομείς πολιτικής, ενώ χαμήλωσε τον πήχη για μια συμφωνία άμεσα, εκτιμώντας ότι συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Επιπλέον, ο τραπεζίτης επιβεβαίωσε τις διαφορετικές θέσεις των θεσμών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στη συζήτηση για το χρέος, ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα αξιοπιστίας» τη συμμετοχή του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση επισημαίνει πως το Δ.Σ της ΕΚΤ θα βασίσει τις αξιολογήσεις του και στην εσωτερική ανάλυση θα πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Ο ίδιος θεώρησε αναγκαία τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα, αλλά «με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη» και θα έχει προσανατολισμό στην περιστολή δαπανών και όχι την αύξηση της φορολογίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης