Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος – Δύσκολες αλλά ουσιώδεις οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Moscovici: Να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος – Δύσκολες αλλά ουσιώδεις οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά
Στα εργασιακά οι μεταρρυθμίσεις «είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις», σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπος Οικονομικών, P. Moscovisi
Πεπεισμένος ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, P. Moscovisi, μιλώντας στο "Έθνος της Κυριακής".
Ο ίδιος σε συνέντευξή στο «Έθνος της Κυριακής», με αφορμή την αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιµη να γυρίσει σελίδα.
Το “success story” που γράφουµε, µαζί, σηµαίνει την επιστροφή στην οµαλότητα: αλλά µια νέα οµαλότητα µε βιώσιµη δηµόσια οικονοµική πολιτική και µια πιο ανταγωνιστική οικονοµία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται».
Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν είναι κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζει ότι  «σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup».
Προσθέτει πως  «η συμφωνία του Μαΐου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων-με τρία πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν.
Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάϊο».
Ακόμη, δηλώνει ότι στο «μέτωπο» της β’ αξιολόγησης έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε «πολλά ζητήματα»,  αλλά μένει ακόμη να γίνει τεχνική δουλειά.  
Κατά τον ίδιο, είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (stuff level agreement) τις επόμενες ημέρες, ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, «αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων».
Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες».
Για το ζήτημα των αλλαγών στην αγορά εργασίας, σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ ξεκαθαρίζει «ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις» και συμπληρώνει ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των αποστολών.
Για το ζήτημα της μείωσης των στόχων τον πρωτογενών πλεονασμάτων, ο  P. Moscovisi, δηλώνει ότι το πρόγραμμα του ΕΜΣ χτίστηκε πάνω στη αποδοχή «συγκεκριμένων στόχων».

Πρώτη ενημέρωση 09:12 27/11/2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης