Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Απειλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η άνοδος του λαϊκισμού και η επιβράδυνση μεταρρυθμίσεων

Draghi (ΕΚΤ): Απειλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η άνοδος του λαϊκισμού και η επιβράδυνση μεταρρυθμίσεων
«Η γήρανση του πληθυσμού [στην Ευρώπη] θα οδηγήσει σε μια έντονη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ... Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες επί δομικών μεταρρυθμίσεων, θα παραμείνει στάσιμο το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ευρωζώνη, ενώ μπορεί ακόμα και να μειωθεί»
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απειλείται από την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και από την εξασθενούμενη βούληση των λαών της Ε.Ε. να υλοποιήσουν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ευμάρεια της Ευρώπης, δημιουργώντας προϋποθέσεις μείωσης των εισοδημάτων σε αυτήν.
Αυτά προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Mario Draghi σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ προσέφερε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης πολύτιμο χρόνο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων μέσω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι, ότι αντί στο μεταξύ να υλοποιούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αυτές φαίνονται να καθυστερούν περισσότερο, επιτείνοντας τα προβλήματα επιβράδυνσης της βελτίωσης της παραγωγικότητας, της εξασθενημένης καινοτομίας και της γήρανσης του πληθυσμού.
«Η νομισματική πολιτική [της ΕΚΤ] παρέχει υποστήριξη και 'χώρο' στις κυβερνήσεις να προβούν σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις... Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούν», τόνισε ο Draghi.
Όπως προσέθεσε, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ απλά αποτρέπει την επιδείνωση της ασθενούς ανάπτυξης, όμως τελικά εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν την οικονομική υγεία της ευρωζώνης.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί την κατάλληλη αντίδραση, όμως αυτή έχει εξασθενήσει τον τελευταίο καιρό, εν μέρει λόγω της ανόδου λαϊκιστικών κομμάτων-κινημάτων», όπως σχολίασε ο Draghi, για να προσθέσει, ότι καθίσται ολοένα και δυσκολότερο να προοδεύσει η ολοκλήρωση της Ευρώπης.
«Η γήρανση του πληθυσμού [στην Ευρώπη] θα οδηγήσει σε μια έντονη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ... Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες επί δομικών μεταρρυθμίσεων, θα παραμείνει στάσιμο το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ευρωζώνη, ενώ μπορεί ακόμα και να μειωθεί», προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης.
Για τον Draghi, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης οφείλουν να αναβιώσουν την καινοτομία, να προάγουν την τεχνολογική πρόοδο, να προσφέρουν προοπτική εργασίας σε μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού και να καταστήσουν ευκολότερη την πρόσβαση νέων εταιρειών στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης