Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση τις ξορκίζει, η ΝΔ τις απαιτεί αλλά οι δανειστές θα αποφασίσουν αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση τις ξορκίζει, η ΝΔ τις απαιτεί αλλά οι δανειστές θα αποφασίσουν αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές
Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα όταν οι προκλήσεις για την χώρα κορυφώνονται…
Για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης είναι το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Η κυβέρνηση – διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου – απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι επιζήμια και επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία και την χώρα.
Άλλωστε το επιχείρημα αυτό ταιριάζει στο αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία προσδοκά ότι το 2019 όταν και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές, η οικονομία θα έχει γυρίσει, η ψυχολογία και η κατάσταση των πολιτών θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο και άρα θα έχει περισσότερες και ισχυρότερες ελπίδες να διεκδικήσει και να κερδίσει την ψήφο των πολιτών.
Από την πλευρά της η ΝΔ έχει αναγάγει σε βασικό (αν όχι κυρίαρχο) πολιτικό επιχείρημα τις πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία έχει μεγαλύτερο κόστος από το κόστος των πρόωρων εκλογών.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή τώρα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μην χάσει την ευκαιρία του άνετου προβαδίσματος που της δίνουν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις.
Άλλωστε και στη ΝΔ γνωρίζουν ότι εάν η οικονομία και το κλίμα στην κοινωνία αρχίσουν να βελτιώνονται, τόσο το προφίλ της κυβέρνησης θα ενισχύεται και τόσο η δική τους επιχειρηματολογία θα αποδυναμώνεται.
Και όμως αυτή η στρατηγική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εν πολλοίς «στον αέρα».
Διότι είναι τέτοια η δυναμική των εξελίξεων που καθιστά απόλυτα ρευστό οποιονδήποτε πολιτικό σχεδιασμό.
Το εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές ή όχι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση.
Αν δηλαδή θα κλείσει και με ποιο τρόπο η αξιολόγηση, αν θα απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα, αν θα καταφέρει να πάρει η κυβέρνηση μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αν εν τέλει όσα αποφασιστούν θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην αρχή εξόδου από την κρίση.
Αλλά η διαπραγμάτευση δεν είναι η μόνη κρίσιμη παράμετρος, η οποία είναι ικανή να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό και να αλλάξει τις σημερινές ισορροπίες.
Μια από αυτές τις προκλήσεις είναι το προσφυγικό, την ώρα που τα μηνύματα από τα εμπλεκόμενα μέρη (τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία) είναι δυσοίωνα για τη διατήρηση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί.
Τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να τους διαχειριστεί.
Εξέλιξη που είναι πιθανό να συμπέσει και με την ευρύτερη συντηρητική πολιτική στροφή που καταγράφεται στην Ευρώπη, η οποία πέρα από τις επιπτώσεις στην οικονομία και στο προσφυγικό, μπορεί να αλλάξει όλη την πορεία και τη μοίρα του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Και ενώ η Ευρώπη αναζητά το δρόμο της, η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί τα εθνικιστικά παραληρήματα τόσο του Erdogan, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου καθίσταται ολοένα και πιο απρόβλεπτος και πιο επικίνδυνος όσο και της τουρκικής αντιπολίτευσης που συμμετέχει σε αυτήν την εθνικιστική έξαρση με την ίδια ζέση, σηματοδοτώντας έτσι ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε μια πλήρως αποσταθεροποιητική εστία στη γειτονιά μας.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προκλήσεις αυτές και ανάλογα να διαμορφώσουν την πολιτική τους στάση, ρητορική και στρατηγική.
Είναι προφανές σε όλους πως τόσα πολλά και περίπλοκα ζητήματα, εθνικής σημασίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όταν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και έντονη πολιτική αντιπαράθεση με απώτερο στόχο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Άλλωστε τα μηνύματα που τους στέλνει η κοινωνία είναι σαφή και ιδιαίτερα ηχηρά (όπως φαίνεται και από το βαρόμετρο της Public Issue).
Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά των εκλογών, περισσότεροι από 8 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση ενώ στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα προτιμούσαν, η πλειοψηφία απαντά ούτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε κυβέρνηση ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης