Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης: Η Ελλάδα της δημιουργίας θεμελιώνει τις βάσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία

Καραμούζης: Η Ελλάδα της δημιουργίας θεμελιώνει τις βάσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία
«Το παράδειγμα των βραβευομένων Ελληνικών επιχειρήσεων μας διδάσκει ότι, η επιτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας υπόθεση, χωρίς εξαιρέσεις», ανέφερε ο κ. Καραμούζης
«Η Ελλάδα της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας».
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, στην τοποθέτησή του, κατά την τελετή απονομής των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας «Growth Awards» από τη Eurobank και τη Grant Thornton, σε μία κατάμεστη αίθουσα 2.500 ατόμων.
Ο ίδιος υποστήριξε πως «σήμερα βραβεύουμε τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, τη νέα Ελληνική επιχειρηματικότητα που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στις επενδύσεις και στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της», προσθέτοντας ότι «το παράδειγμα των βραβευομένων Ελληνικών επιχειρήσεων μας διδάσκει ότι, η επιτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας υπόθεση, χωρίς εξαιρέσεις».
«Σ’ αυτή την περίοδο των μεγάλων ανατροπών είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο.
Η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη», υπογράμμισε παράλληλα ο κ. Καραμούζης.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Καραμούζη:

«Αγαπητοί Καλεσμένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Καλησπέρα σας και από μένα και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που τίμησαν την εκδήλωσή μας με την παρουσία τους και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλες τις επιχειρήσεις, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και να τονίσω ότι, αφετηρία της πρωτοβουλίας μας, είναι ν’ αναδείξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, που σε ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον και παρά τις αντιξοότητες, την ύφεση, τα υψηλά επιτόκια, τη στενότητα ρευστότητας, τους υψηλούς φόρους, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανταγωνίζονται επιτυχώς διεθνώς και να συμβάλουν στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.
Σε μια εποχή που στη χώρα μας κυριαρχεί δυστυχώς απαισιοδοξία και απογοήτευση, κόπωση από την πολυετή ύφεση, ανεργία και κρίση, εμείς φιλοδοξούμε με τη σημερινή εκδήλωση να αναδείξουμε ότι, σημαντικό τμήμα του Ελληνικού επιχειρείν, δεν κατέθεσε τα όπλα την περίοδο της κρίσης, αλλά διακρίθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλίες, τολμά, επενδύει, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, κερδίζει τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, εφαρμόζει σταδιακά αρχές σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, δημιουργεί σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και αναπτύσσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.
Βραβεύουμε σήμερα τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, τη νέα Ελληνική επιχειρηματικότητα που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στις επενδύσεις και στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της.
Επιχειρηματίες που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Το μόνο που ζητούν είναι πρόσβαση στη χρηματοδότηση σταθερού οικονομικού, θεσμικού, πολιτικού και φορολογικού πλαισίου, σύγχρονες υποδομές και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.
Αυτή η Ελλάδα της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την περίοδο 2009-2015, οι είκοσι ισάξιες επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης ως οι πιο δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις, κατέγραψαν την παραπάνω περίοδο, βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων
αύξηση τζίρου +35%,
αύξηση απασχόλησης κατά 4.300 άτομα περίπου,
βελτίωση του EBIDTA κατά +30% περίπου (βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων ), και
κατέγραψαν αυξημένα κέρδη προ φόρων σε € 399 εκ. το 2015, από € 313 εκ. το 2009.

Ο κ. Καζάς θα μας εξηγήσει τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για την επιλογή των βραβευομένων επιχειρήσεων, όμως θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη της Επιτροπής Βραβεύσεων, τις εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην πρόσκλησή μας και με την πολύτιμη εμπειρία τους μας βοήθησαν και συνέβαλαν στην ανάδειξη των σημερινών βραβευομένων εταιρειών.
Ευχαριστώ θερμά: (αλφαβητικά)
Την κα Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas AE
τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, Πρόεδρο, ΣΕΤΕ
τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Γενικό Διευθυντή Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου, Eurobank Ergasias
τον κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκη, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Chipita
την κα Νέλλη Κάτσου, Αντιπρόεδρο ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλο, Pharmathen
τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνοντα Σύμβουλο, ΤΕΜΕΣ ΑΕ
τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ
τον κ. Γιώργο Προβόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ, Eurobank Bulgaria ΑD
τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνοντα Σύμβουλο, ΟΤΕ
τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, Πρόεδρο ΔΣ, ΣΕΒ
τον κ. Βασίλη Φουρλή, Πρόεδρο ΔΣ, Fourlis Holdings S.A.
την κ. Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρο ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλο, Navios Maritime Holdings

Το παράδειγμα των βραβευομένων Ελληνικών επιχειρήσεων μας διδάσκει ότι, η επιτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας υπόθεση, χωρίς εξαιρέσεις.
Αρκεί να το πιστέψουμε και να γίνουμε εμείς η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε.
Σ’ αυτή την περίοδο των μεγάλων ανατροπών είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο.
Η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.
Αποτελεί βασικό εταίρο μιας συμμαχίας με την κοινωνία, την πολιτική και τη σύγχρονη Ελληνική διανόηση, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την επενδυτική άνθιση, την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και πλούτου.
Από μία τέτοια στρατηγική έχουν να επωφεληθούν οι πολλοί, κυρίως όμως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, που επωμίσθηκαν τα βάρη της κρίσης και όλοι όσοι με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπεια αντιστέκονται σε συμφέροντα, παρασιτικές και συντεχνιακές λογικές και συμβάλλουν και εισφέρουν στην εθνική προσπάθεια σαν να είναι προσωπική τους ευθύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης