Επιχειρήσεις

Επιμένουν οι δανειστές σε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΝΟΜΕ - Οι κίνδυνοι για τη ΔΕΗ

Επιμένουν οι δανειστές σε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΝΟΜΕ - Οι κίνδυνοι για τη ΔΕΗ
Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι το 2017 θα δημοπρατηθεί το 12% της ποσότητας ηλεκτρισμού που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2016
Εξαιρετικά σκληρές φαίνεται ότι είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να διαθέσει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και είχαν σήμερα (7/12) την πρώτη συνάντηση με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Σταθάκη), επέμειναν στην άποψη ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς και στο τέλος του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, όπως ορίζει η συμφωνία, που υπογράφηκε τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι το 2017 θα δημοπρατηθεί το 12% της ποσότητας ηλεκτρισμού που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2016, οι δανειστές ζητούν πέραν της ποσότητας αυτής να δημοπρατηθεί εκ νέου και το 8% που δημοπρατήθηκε εφέτος.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του 20% και του 12% και τις προηγούμενες ημέρες είχαν μπει στο τραπέζι σενάρια για το «σπάσιμο» στα δύο της επιπλέον ποσότητας που ζητούν οι δανειστές ώστε να δημοπρατηθεί τελικά ένα πρόσθετο 4% το 2017 και το υπόλοιπο 4% το 2018.
Έτσι πλέον η ελληνική πλευρά φαίνεται να ελπίζει μόνο σε μια υποχώρηση των δανειστών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ώστε να κλείσει η συμφωνία για δημοπράτηση ποσοτήτων της τάξης του 18%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος από τους κινδύνους για τη ΔΕΗ θεωρείται η ενεργοποίηση της αναφοράς του προσχεδίου συμφωνίας που διαμορφώθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών πριν την αποχώρηση τους από την Αθήνα, περί της λήψης «διαρθρωτικών μέτρων, εναλλακτικών των ΝΟΜΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του δυναμικού παραγωγής σε εναλλακτικούς προμηθευτές».
Κάτι τέτοιο παραπέμπει ευθέως στην πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία παράλληλα προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων καθώς θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει στη διάθεση σχεδόν του συνόλου της παραγωγής της (υπολογίζει ότι θα είναι το 80%) στον ανταγωνισμό.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι μεταξύ των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς είναι ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής έχει ήδη μειωθεί σημαντικά - μείωση που συνέβη προ της εφαρμογής των ΝΟΜΕ και συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στο τέλος Οκτωβρίου το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής είχε υποχωρήσει στο 87,99%, έναντι περίπου 95%, που ήταν τον Αύγουστο του 2015, όταν συμφωνήθηκε το 3ο μνημόνιο, το οποίο θέτει και τους τελικούς στόχους.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συνεκτιμηθεί από τους δανειστές η απώλεια μεριδίων που έχει ήδη συμβεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και να υπολογίζεται κατ' έτος με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης