Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blankfein (Goldman Sachs): Ο Trump δεν θα είναι επικίνδυνος πρόεδρος

Blankfein (Goldman Sachs): Ο Trump δεν θα είναι επικίνδυνος πρόεδρος
«Είναι ένας πολύ έξυπνος άνδρας, ένας επιχειρηματίας… πραγματικά δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος για τη νίκη του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Goldman Sachs 
Σε αντίθεση με τους φόβους που έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη, ο Donald Trump δε θα είναι ένας «επικίνδυνος» Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε ο Lloyd Blankfein, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης, μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Goldman Sachs, σε αποκλειστική συνέντευξη στη Handelsblatt.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Trump θα είναι «επικίνδυνος», ο Blankfein εμφανίστηκε βέβαιος πως ο Trump, παρά τη ρητορική του, θα είναι ένας ηγέτης πραγματιστής.
«Είναι ένας πολύ έξυπνος άνδρας, ένας επιχειρηματίας… πραγματικά δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος για τη νίκη του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο Blankfein είχε στηρίξει προεκλογικά την υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, για την οποία δήλωσε στη Handelsblatt ότι ήταν μια «πιο εύκολη επιλογή για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».
Ωστόσο, «ο Trump ενδέχεται να αποδειχτεί πολύ καλύτερος πρόεδρος, από ό,τι ο οποιοσδήποτε ήταν στη θέση του», προσέθεσε, σχολιάζοντας ότι «απλώς δε γνωρίζουμε τόσο την ποιότητά του ως πολιτικός».
Αν και ψήφισε τη Hillary Clinton, ο Blankfein αναγνώρισε τις επικοινωνιακές δεξιότητες του Trump, αλλά και την ικανότητά του «να βλέπει πράγματα που άλλοι άνθρωποι δε μπορούν να δουν».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που του άσκησε προεκλογικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο CEO της Goldman Sachs δήλωσε πως δεν τον ενόχλησε, καθώς ήταν ρητορική που χρησιμοποιήθηκε στην κορύφωση της πολιτικής μάχης.
«Δεν το πήρα προσωπικά», είπε.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αν οι πολιτικές του Trump ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, τότε θα ωφεληθεί και η Goldman Sachs», ως εκ τούτου «οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο Trump είναι θετικές».
Ο Blankfein δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο συμμετοχής στη διοίκηση Trump, αλλά υπογράμμισε πως κανείς δεν τον έχει προσεγγίσει και δεν αναμένει να τον προσεγγίσει.
Ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος απογοήτευσε τους πολίτες στην κρίση του 2008, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ήμαστε σε κακή θέση επειδή η βιομηχανία απέτυχε σε έναν από τους πιο σημαντικούς σκοπούς του, που είναι να παρέχει σταθερότητα και να κάνει τα πράγματα με τον σωστό τρόπο», είπε, ενώ προσέθεσε «δεν είμαι ο εκπρόσωπος του κλάδου συνολικά, ούτε ο απολογητής του».
Για την κριτική που δέχθηκε η Goldman Sachs, ο Blankfein δήλωσε: «Δε λέω ότι μας επέλεξαν χωρίς λόγο. Ωστόσο, η ρητορική έφτασε σε ένα άδικό επίπεδο. Υπήρχαν πάντως πραγματικά προβλήματα, κάποια από τα οποία δημιουργήθηκαν συμπτωματικά, ενώ άλλα ήταν αυτό-προκαλούμενα. Τα διαχειριστήκαμε και τώρα το περιβάλλον έχει αλλάξει».
Ως προς τις πιθανές συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σκηνικό, ο Blankfein τόνισε πως αυτές θα φανούν όταν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.
Πάντως, εκτίμησε πως η Βρετανία έχει τις προοπτικές να παραμείνει ο πιο σημαντικός χρηματοπιστωτικός κόμβος στην Ευρώπη και μετά το Brexit, αν οι όροι της αποχώρησης είναι ευνοϊκοί.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Φρανκφούρτη και άλλες πόλεις θα κερδίσουν, αν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία», υπογράμμισε ο CEO της Goldman Sachs.
Η ίδια η τράπεζα εξετάζει μια σειρά από διαφορετικά σενάρια και ενδεχομένως να μετακινήσει κάποια στοιχεία ενεργητικού και κάποιες δραστηριότητες, αν η συμφωνία για το Brexit καταστήσει αυτή την ενέργεια σοφή και απαραίτητη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης