Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ύψη οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων μετά την ύφεση 1,8% - Ισχυρή πτώση τουρκικής λίρας

Στα ύψη οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων μετά την ύφεση 1,8% - Ισχυρή πτώση τουρκικής λίρας
Η νέα εξασθένηση της τουρκικής λίρας την κατατάσσει πλέον μαζί με το μεξικανικό πέσο σε ένα από τα νομίσματα με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς το 2016
Μεγάλη πτώση έως 1,8% κοντά στο ιστορικά χαμηλό της επίπεδο, προκάλεσε στην ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ-τουρκικής λίρας - μέχρι τις 3,54962 λίρες - η ανακοίνωση σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 της συρρίκνωσης του τουρκικού ΑΕΠ κατά 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που είναι η πρώτη αντίστοιχη υποχώρηση του τουρκικού ΑΕΠ από το 2009.
Η νέα εξασθένηση της τουρκικής λίρας την κατατάσσει πλέον μαζί με το μεξικανικό πέσο σε ένα από τα νομίσματα με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς το 2016.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την Τουρκία επιβεβαιώνουν την εξασθένηση της οικονομίας της, η οποία βασίζεται στην υψηλή εσωτερική ζήτηση.
Όμως, οι Τούρκοι αρχίζουν να περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους εν μέσω εξασθένησης της τουρκικής λίρας και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2015 η τουρκική οικονομία είχε αναπτυχθεί με υψηλό ρυθμό 5,9%, ενώ στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2016 κατέγραψε ανάπτυξη 4,5%.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κινδυνεύει να αυξηθεί σε περισσότερο από 5% εν μέσω αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, με τις τουρκικές εισαγωγές να αυξάνονται κατά 4,3% και τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 7%.
Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε νέο μαζικό ξεπούλημα των τουρκικών ομολόγων σε ρήτρα τουρκικής λίρας, με την απόδοση του τουρκικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται κατά 15 μονάδες βάσης στο επίπεδο-ρεκόρ του 11,14%.
Το αντίστοιχο τουρκικό δεκαετές κρατικό ομόλογο σε δολάρια κατέγραψε αύξηση απόδοσης κατά 12 μονάδες βάσης, για να ανέλθει σε 5,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης