Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΜΝΙ: Η Ευρώπη καλεί τον Αλ. Τσίπρα να... αποσύρει από το τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών

ΜΝΙ: Η Ευρώπη καλεί τον Αλ. Τσίπρα να... αποσύρει από το τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών
Η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης του «κόφτη», του προληπτικού μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για δύο έτη, ήτοι για το 2019 και το 2020, με στόχο να πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα
Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προειδοποιούν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, καλούν την Ελλάδα να μη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την ώρα, μάλιστα, που οι συζητήσεις με Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με το MNI, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, αν καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της.
Πηγή από το περιβάλλον της ελληνικής κυβέρνησης έχουν χαρακτηρίσει «δύσκολες» τις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, ιδίως με το ΔΝΤ.
Επιπλέον, πολλοί αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν υπαινιχθεί σε δημόσιες εμφανίσεις τους πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί.
«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως το να πρέπει να νομοθετήσεις και να ποσοτικοποιήσεις μέτρα για μετά το 2019 μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει πως όλα τα κενά και οι διαφορετικές προβλέψεις για το 2019-2020 πρέπει να επιλυθούν, προτού αποφασίσει να συμμετάσχει με νέους πόρους στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», ανέφερε η ίδια πηγή.
«Ο Τσίπρας έχει δεχτεί μια φιλική προειδοποίηση να μην αναστατώνει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδίως την ώρα που πλησιάζουν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. στο MNI.
«Ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, ιδίως η Γερμανία, είναι πολύ επιφυλακτικά απέναντι στον Τσίπρα. Το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να απειλήσει με εκλογές, για να λάβει μια καλύτερη συμφωνία, έχει συζητηθεί», σημείωσε ο αξιωματούχος, ενώ επισήμανε πως «τέτοιου είδους σενάρια είναι αντιπαραγωγικά και ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε, «είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως επειδή θέλει μια ομαλή προεκλογική περίοδο θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της στο ζήτημα της Ελλάδας.
Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και τελικά να χάσει».
Το MNI επισημαίνει πως ο ίδιος ο Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες πως οι πρόωρες εκλογές ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτες, αν χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή νέα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς η ευαίσθητη πλειοψηφία των 3 εδρών της κυβέρνησής του μπορεί να μην αντέξει.
Έπειτα, ωστόσο, από αρκετά τηλεφωνήματα, «πήρε πίσω» όσα είπε και κατέστησε σαφές πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019, οπότε και είναι προγραμματισμένες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις.
Προγραμματίζει να ανακινήσει το ζήτημα στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., την ερχόμενη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
Την Παρασκευή θα πετάξει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel.

Έτοιμη για συμβιβασμό η Ελλάδα;

Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε, μιλώντας στο MNI, πως η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης του «κόφτη», του προληπτικού μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για δύο έτη, ήτοι για το 2019 και το 2020, με στόχο να πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
«Αυτό δε θα απαιτούσε νέα έγκριση του κοινοβουλίου, αν παρουσιαστεί ως προσάρτηση της υπάρχουσας συμφωνίας του Eurogroup. Αλλά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», είπε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος εξήγησε πως αυτά τα προληπτικά μέτρα μπορούν να αναγνωριστούν, όχι όμως και να ποσοτικοποιηθούν.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευτεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, αλλά χωρίς να διευκρινιστεί ο τομέας, που θα γίνουν αυτές.
«Θα ήταν ένα θέμα προς συζήτηση, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους απαιτήσεις.
Η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει από τις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε η πηγή.
Η Αθήνα επιθυμεί να κλείσει τη συμφωνία για την αξιολόγηση ως τα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς απαιτεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο Τσίπρας θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές, η ελληνική πηγή είπε «γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι προεκλογικοί κύκλοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες, όχι πιο εύκολες».
«Αν οι συζητήσεις “συρθούν” ως τις ολλανδικές εκλογές, θα αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις, καθώς το κοινοβούλιό τους θα διαλυθεί και άρα δε θα μπορεί να λάβει απόφαση», προσέθεσε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης