Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξήσεις 6% στους μισθούς 2 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων διεκδικούν τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα

Αυξήσεις 6% στους μισθούς 2 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων διεκδικούν τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα
Σε ομοσπονδιακό και δημοτικό επίπεδο, περισσότεροι από 2 εκατ. υπάλληλοι του δημόσιου τομέα εξασφάλισαν αύξηση μισθών 4,75% σε δύο στάδια το 2016 και 2017
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει για την Ελλάδα η αύξηση μισθών 6% για 2 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους στη Γερμανία που διεκδικούν τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα.
Όπως γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η αναθέρμανση της εσωτερικής ζήτησης έχει αντικαταστήσει τις γερμανικές εξαγωγές ως η βασική κινητήρια δύναμη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και μια αξιόλογη άνοδος των μισθών σε εποχή αυξανόμενων κρατικών εσόδων θα μπορούσε να διατηρήσει το ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλώσης εν μέσω σταδιακής ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον Frank Bsirske, επικεφαλής του Verdi - του μεγαλύτερου συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων στη Γερμανία - η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο υστερεί έναντι των αντίστοιχων αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Το Verdi ηγείται των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου 2017 για τους μισθούς 1 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων σε 16 περιφερειακές διοικήσεις, εκπροσωπώντας τόσο το ίδιο, όσο και τέσσερα ακόμα συνδικάτα.
Αν επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αύξηση 6% στους μισθούς τους, η σχετική συμφωνία αναμένεται να εφαρμοστεί και στους 1,1 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε ομοσπονδιακό και δημοτικό επίπεδο, περισσότεροι από 2 εκατ. υπάλληλοι του δημόσιου τομέα εξασφάλισαν αύξηση μισθών 4,75% σε δύο στάδια το 2016 και 2017.
Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά, ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών και του Δημοσίου ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη σε 1,8% το 2016, ρυθμός που αν επιβεβαιωθεί θα είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας.
Για το 2017, το Βερολίνο προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε 1,4% λόγω των ασθενέστερων εξαγωγών και του μικρότερου αριθμού εργάσιμων ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης