Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων και μπόνους 5 ευρωπαϊκών τραπεζών επέβαλε η ΕΚΤ

Περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων και μπόνους 5 ευρωπαϊκών τραπεζών επέβαλε η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ περιόρισε σε 8,3% - από 10,2% πέρυσι - το απαραίτητο ποσοστό κάλυψης των υψηλότερου κινδύνου στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από εποπτικά κεφάλαια πρώτου κλιμακίου (CET1)
Πέντε μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ανώτατο όριο στα ποσά που μπορούν να καταβάλουν ως μέρισμα, μπόνους σε στελέχη τους και άλλες παροχές επειδή είναι ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προειδοποιώντας ότι τα οριακά κέρδη και τα προβληματικά δάνεια επιβαρύνουν σημαντικά τον τομέα.
Η ΕΚΤ απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των πέντε τραπεζών, που αποτελούν μέρος των περίπου 130 συστημικών τραπεζών οι οποίες τελούν υπό την εποπτεία της από το 2014, ως μέρος ενός προληπτικού πανευρωπαϊκού σχεδιασμού που επιδιώκει να αποτρέψει μια επανάληψη της τραπεζικής κρίσης του 2008-2012.
Η ετήσια επισκόπηση της ΕΚΤ κατέφτασε εν μέσω της ανάγκης ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών στην Ιταλία και σε άλλες χώρες που τελούν σε κρίση, για την κάλυψη των ζημιών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ακόμα και μετά τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΕΚΤ για τις εποπτευόμενες από αυτήν τράπεζες, σε σύγκριση με το 2015, οι τράπεζες με ανεπαρκή κεφάλαια παρέμειναν πέντε.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ περιόρισε σε 8,3% - από 10,2% πέρυσι - το απαραίτητο ποσοστό κάλυψης των υψηλότερου κινδύνου στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από εποπτικά κεφάλαια πρώτου κλιμακίου (CET1).
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες στην ευρωζώνη, οι τράπεζες που δεν επιτυγχάνουν το ποσοστό αυτό αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις καταβολές που πραγματοποιούν, οι οποίοι εκφράζονται ως ποσοστό των όποιων τυχόν κερδών πραγματοποιούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης