Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο 235 εκατ. δολ. από τη Νέα Υόρκη στην Intesa Sanpaolo για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Πρόστιμο 235 εκατ. δολ. από τη Νέα Υόρκη στην Intesa Sanpaolo για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Η ιταλική τράπεζα μεταξύ άλλων εκπαίδευσε υπαλλήλους της να διαχειρίζονται συναλλαγές με το Ιράν, με τρόπο ώστε να μην μπορούν εύκολα να συνδέονται με οργανισμούς και εταιρείες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις
Πρόστιμο 235 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (226 εκατ. ευρώ) συμφώνησε να καταβάλει στην εποπτική αρχή χρηματο-οικονομικού τομέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα λιανικής τραπεζικής Intesa Sanpaolo, σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016.
Το πρόστιμο αφορά σε αποτυχία καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και σε παραβιάσεις του τραπεζικού απορρήτου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Χρηματο-οικονομικών Υπηρεσιών (εποπτική αρχή) της πολιτειακής κυβέρνησης της Νέας Υόρκης, η Intesa Sanpaolo και το υποκατάστημά της στη Νέα Υόρκη διαχειρίστηκαν ελλιπώς το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών, αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσουν ύποπτες συναλλαγές που αφορούσαν σε εταιρείες-«κελύφη».
Η τράπεζα αγνόησε χιλιάδες αυτόματες προειδοποιήσεις του συστήματος αυτού, που χρησιμοποιεί φράσεις-«κλειδιά» και αλγορίθμους, για την αναγνώριση ύποπτων συναλλαγών.
Πάντα σύμφωνα με την εποπτική αρχή, η ιταλική τράπεζα εκπαίδευσε υπαλλήλους της να διαχειρίζονται συναλλαγές με το Ιράν, με τρόπο ώστε να μην μπορούν εύκολα να συνδέονται με οργανισμούς και εταιρείες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις, ενώ απέκρυψε σκοπίμως πληροφορίες από τραπεζικούς επιθεωρητές.
Το πρόστιμο που επεβλήθη στην Intesa Sanpaolo είναι το τελευταίο από μια σειρά προστίμων που έχει επιβάλλει τον τελευταίο καιρό η Νέα Υόρκη σε χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην επικράτειά της, για παραβίαση της νομοθεσίας καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως στην κινεζική Agricultural Bank of China (215 εκατ. δολ.) και σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ταϊβάν, Mega Financial Holding (185 εκατ. δολ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης